Tribune

De Engelse minister van Sport, Tony Banks, heeft voorgesteld het volkslied en de nationale vlag bij sportwedstrijden af te schaffen. Werkt vlagvertoon gevaarlijke nationalistische gevoelens in de hand?

E. Terpstra, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Een beetje nationalisme mag best, bijvoorbeeld om de culturele identiteit in een snel integrerend Europa in ere te houden. Vlag en volkslied zijn daar bij uitstek symbolen van, zolang het maar niet leidt tot blind fanatisme, ophitsing of wangedrag. Het massale vertoon bij de Olympische Spelen van 1936 in nazi-Duitsland vervult velen nu nog met schaamte. Je mag echter niet vergeten dat het voor sporters een onvergetelijke ervaring is om na een fantastische prestatie op het podium te staan. Op zo'n moment trekken de inspanningen van de voorbije maanden en jaren in een flits voorbij. Machtig mooi en heel emotioneel. En eerlijk gezegd, schaam ik me er helemaal niet voor dat ik ook nog steeds ontroerd word door ons volkslied en het hijsen van de Nederlandse vlag.”

Earnest Stewart, voetballer van NAC en Amerikaans international: “Voor ons zijn de vlag en het volkslied heel belangrijk. Amerikanen hebben op dat gebied een bijzondere mentaliteit. Ons publiek reageert op een heel goede manier op het volkslied. Dat zit in de cultuur, als kind leer je het al van buiten. Ik denk niet dat je zoiets moet afschaffen omdat er een paar mensen zijn die het verpesten door te gaan fluiten. Bovendien, je speelt ook in de kleuren van je land, dan kun je dat op den duur ook wel veranderen.”

Hans van Breukelen, commercieel manager bij FC Utrecht en oud-international: “Als je van een Verenigd Europa uitgaat, heeft hij gelijk. Als je uitgaat van mensen die trots zijn op hun land, niet. Ik ben ook altijd trots geweest op Nederland en dat ben ik nog. Banks vergelijkt voetbal met oorlog, dat is een typische uitspraak van iemand die nooit op topniveau heeft gespeeld. Ik vind het een gebrek aan fatsoen als mensen fluiten tijdens een volklied, maar soortgelijke dingen gebeuren ook als Ajax en Feyenoord tegen elkaar spelen. Als Banks hierin een oplossing denkt te vinden, is dat erg simpel gedacht.”

Nico Rienks, vlaggendrager voor Nederland tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Atlanta: “Als zulke dingen onnodig agressiviteit opwekken, zit er misschien iets in. Dat is echter nooit aangetoond. Het berust op een aanname. Als Nederland tegen Duitsland voetbalt, weet iedereen dat het een speciale wedstrijd is. De manier waarop mensen zich met kleding proberen te onderscheiden, kan al aanleiding voor agressie zijn. Ik weet niet of een vlag of volkslied dat nog extra versterkt. Voor de sporters is het heel emotioneel om op het podium te staan en het volkslied te horen. Overigens vond ik de hele sessie bij de Olympische Spelen overdreven. Hoe mooi ik het uiteraard ook vond om de vlag te dragen, maar het protocol duurde twee of drie uur. Dat heeft niet zoveel zin.”

R. van der Velde, voorzitter SC Heerenveen: “Wij spelen het Friese volkslied niet voor iedere wedstrijd, maar slechts af en toe. Het heeft geen speciale reden, maar het is toch mooi als je een lied hebt dat bij een club of volk hoort? Het is iets schitterends, zeker als er prijzen worden gewonnen. Het maakt helemaal niets uit of het nu is bij autosport, zwemmen of iets anders. Als Nelli Cooman de zestig meter wint en het volkslied wordt gespeeld, krijg ik de kriebels. Daarom zou ik willen zeggen: Meneer Banks, u bent ingehuurd, u kunt als politicus het gezag sturen, doe op een serieuze manier wat aan de wanvertoningen die zich soms bij een volkslied afspelen.”

    • Orkun Akinci