SOEP VAN ROOD FRUIT

Het is een verademing op de kaart van een restaurant een toetje te zien staan dat misschien niet helemaal puur natuur is maar daar wel dichtbij komt.

Zoals soep van rood fruit. Dat dessert wordt vaak onder een dure Franse naam aangeprezen, maar in het Nederlands klinkt het minstens zo lekker. Je kunt de soep maken in elk seizoen van de vruchten van het moment. Dus met bloedsinaasappelen in de winter, het paarse vruchtvlees van vijgen het jaar door, enzovoort. Maar met name in de zomer. Het moet fruit zijn dat vers, zonder bewerking inzetbaar is en dat geschild of ontveld kan worden of een zacht velletje heeft dat kan blijven zitten. Dat maakt bijvoorbeeld kersen ongeschikt, tenzij u de velletjes eruit zeeft, terwijl pruimen na geduldig gepeuter in aanmerking komen. In zijn oervorm bestaat de soep uit rood bosfruit, inclusief vruchten die er blauw of zwart uit zien maar paars sap hebben. Dan hebben we het over aardbeien, bramen, frambozen, rode bessen en blauwe bosbessen. Dat hoeft niet allemaal tegelijk; een of twee soorten fruit is goed genoeg.

Bereiding:

Maak het fruit schoon. Pureer 250 gram aardbeien, 100 gram bessen, 100 gram bosbessen en 100 gram bramen. Schenk de saus in een kom. Voeg citroensap toe, dat haalt altijd de smaak van fruit op, en naar keuze cassislikeur of cassissiroop. In België kreeg ik laatst een variant waar een scheut kersenbier (Kriek Lambic) door zat. Breng de saus met vanillesuiker en basterdsuiker op smaak. Zet de kom in de koelkast. Haal hem 1/2 uur voor gebruik hieruit zodat de saus niet te koud is. Verdeel de saus over vier tot zes diepe borden of schaaltjes. Schep een grote bol ijs of een bergje roomkwark in het midden. Verdeel de rest van het fruit over de soep. Garneer de ijsbol met een toefje munt. Serveer direct. De vruchtensaus is uiteraard ook lekker bij yoghurt en vanillevla.

Nodig voor 4-6 personen:

250 gram aardbeien

100 gram rode bessen

150 gram bramen

150 gram bosbessen

100 gram frambozen

2 eetlepels citroensap

1 zakje vanillesuiker

ongeveer 50 gram witte basterdsuiker

3 eetlepels cassislikeur of cassis-limonadesiroop

1/2-3/4 liter vanille-bourbon roomijs of bosvruchtenijs

of 500 gram roomkwark

    • Annelène van Eijndhoven