Riefenstahl exposeert in Hamburg

De Duitse cineaste en fotografe Leni Riefenstahl stelt voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog haar werk in Duitsland tentoon. In andere landen, zoals Japan en Italië, had Riefenstahl de afgelopen jaren wel exposities, maar in eigen land was haar werk te omstreden om officieel tentoongesteld te kunnen worden.

Maar nu hangen er dan vijftig van haar foto's van onder meer Nubiërs tot 14 september in de galerie van Andreas Schlüter in Hamburg.

“Ik vind haar werk indrukwekkend”, gaf Schlüter als toelichting op de Riefenstahl-tentoonstelling in zijn galerie. De expositie trekt 200 mensen per dag en de meeste reacties in het gastenboek zijn positief, aldus Schlüter.

Riefenstahl werd beroemd door haar propaganda-films voor het nationaal-socialistische regime in Duitsland, zoals 'Triumph des Willens' (1934) en 'Olympia' (1936). Na de oorlog hield zij zich vooral bezig met het fotograferen en filmen van het dieren- en plantenleven onder de zeespiegel en de bijzonder gespierde mannen van het Afrikaanse Nuba-volk. “Ik wil het schone portretteren, zodat mensen er kennis van kunnen nemen”, zei Riefenstahl in het Duitse weekblad Der Spiegel over haar naoorlogse werk. Onomstreden is het werk van Riefenstahl, die gisteren 95 jaar werd, nog steeds niet in Duitsland. Het advocatenbureau dat het Hamburgse gebouw deelt met galeriehouder Schlüter, heeft uit protest tegen de tentoonstelling een banier aan de gevel gehangen met de tekst: 'Propaganda in 1936 - Geld verdienen in 1997'.

Ook het Duitse Auschwitz Comité maakt bezwaar tegen de Riefenstahl-expositie in Hamburg. “Leni Riefenstahls werk is onlosmakelijk verbonden met haar rol in het Duitse fascisme”, aldus het comité. (AP)