Oplossingen zomerbridgeproblemen

Terwijl uw verslaggever in een ver oord van zijn vakantie geniet, kreeg u verleden week twee lastige problemen op te lossen. Deze zijn afkomstig uit de Van Moorsel collectie, een prachtige verzameling bridgeboeken en -tijdschriften die ik drie jaar geleden in mijn bezit kreeg. Hier zijn de oplossingen. Het eerste probleem is dertig jaar geleden gecomponeerd door Mel Stover uit Canada:

1.

Noord Schoppen AHV Harten AHV Ruiten - Klaver V1076543West Oost Schoppen 86543 Schoppen 2 Harten 97654 Harten 32 Ruiten H Ruiten AV1098765 Klaver AH Klaver B9Zuid Schoppen B1097 Harten B108 Ruiten B432 Klaver 82 De opdracht luidde hoe maakt zuid 3SA tegen de beste verdediging. West start RuitenH overgenomen door oost, gevolgd door RuitenV en Ruiten10, die zuid met de boer wint. Ondertussen gooit west KlaverA-H weg (beste verdediging) en noord SchoppenA-H-V! Zuid speelt nu SchoppenB-10-9 en gooit van tafel HartenA-H-V weg! Nu volgt Schoppen7 met drie varianten:

1. west wint twee schoppenslagen en moet daarna in de hartenvork spelen. Oost zit in een klaveren/ruitendwang.

2. west neemt maar één schoppenslag, zodat oost zijn ruitenwinnaar vast kan houden. Daarmee wordt hij ingegooid en moet hij in de klaverenvork van dummy te spelen.

3. west duikt de vierde schoppen. Zuid incasseert twee harten. Oost houdt twee ruitenwinnaars vast, maar wordt ingegooid zoals in 2.

2. Dit probleem komt eveneens uit de zestiger jaren en is bedacht door de Duitser Ulrich Auhagen.

Noord Schoppen HB9 Harten V532 Ruiten A6 Klaver HB107West Oost Schoppen 2 Schoppen 43 Harten H8 Harten B976 Ruiten HB872 Ruiten V109 Klaver 86532 Klaver AV94Zuid Schoppen AV108765 Harten A104 Ruiten 543 Klaver - Hoe maakt zuid 6Schoppen na de start van Klaver6 en het beste tegenspel? Op het oog simpel. NZ moeten zeven schoppenslagen maken, een ruiten, een klaveren en drie harten (als west met de heer de eerste keer opstapt op het moment dat de leider een kleine harten onderuit speelt) of twee harten en ruiten aftroever (als west niet opstapt). De pointe is dat de klaverenslag van dummy bewaard moet blijven tot het moment dat zuid weet wat hij er op moet weggooien. Derhalve dient in slag één Klaver7 op tafel te worden bijgespeeld, die zuid troeft! Als noord daarentegen in de eerste slag KlaverB, Klaver10 of KlaverH bijspeelt, dan moet oost klein leggen! West kan dan zijn tegenspel in harten aanpassen al naar gelang zuid weggooit op de eerste klaveren. Was dat een ruiten, dan duikt hij HartenH, was dat een harten, dan stapt hij op met HartenH.

    • Jan van Cleeff