Onderzoek naar grondprijs in Delfzijl

DELFZIJL, 23 AUG. Europees Commissaris K. van Miert heeft een onderzoek gelast naar de verkoop van ruim tien hectare bedrijfsterrein aan de kust bij Delfzijl in Groningen. De grond zou in 1994 in strijd met de Europese regelgeving ver onder de prijs zijn verkocht aan het Amerikaanse bedrijf FMC Industrial Chemicals.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat het onderzoek plaatsvindt. “Een concurrent van FMC heeft over de verkoop een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Die gaat nu na of er sprake is van een steunmaatregel die aan de Commissie gemeld had moeten worden.”

De Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM), die volgens de Groninger gedeputeerde A. Sakkers (Economische Zaken) voor het Havenschap Delfzijl/Eemshaven de onderhandelingen met FMC leidde, wil geen commentaar geven.

FMC heeft volgens het ministerie voor het terrein ruim 100.000 gulden betaald. Dat is omgerekend één gulden per vierkante meter. De gangbare grondprijs voor industrieterreinen bij Delfzijl ligt rond de vijftig gulden per vierkante meter. De Europese Commissie heeft het geven van grote kortingen op bedrijfsterreinen verboden om oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Volgens burgemeester E. Haaksman van Delfzijl is de grond destijds zo goedkoop aangeboden omdat er weinig belangstelling voor was. Het is de eerste keer dat Europees Commissaris Van Miert in Nederland een onderzoek doet naar grondprijzen. (ANP)