OM: geen doodslag hoofdverdachte 'Beverwijk'

HAARLEM, 23 AUG. De man die lange tijd door het openbaar ministerie werd gezien als de aanstichter en organisator van de voetbalrel in Beverwijk, is volgens officier van justitie F.Oosterhuis niet schuldig aan de doodslag op Ajax-supporter Carlo Picornie. Hij is volgens haar ook niet schuldig aan de poging tot doodslag op de Amsterdamse supporter H. Joos. Zijn betrokkenheid bij de massale vechtpartij acht de officier wel bewezen. Ze heeft 30 maanden gevangenisstraf tegen hem geëist, waarvan zes voorwaardelijk.

Dit bleek gisteren voor de rechtbank in Haarlem bij de behandeling van de zaak tegen de 24-jarige Jan L., bijgenaamd “de regelneef” omdat hij kaartjes verkoopt, bussen huurt en voor de harde supporterskern van Sport Club Feyenoord (SCF) eigen kleding organiseert.

L. is voorlopig de laatste verdachte die zich voor de strafkamer van de rechtbank moest verantwoorden voor zijn aandeel in de 'veldslag van Beverwijk' op 23 maart van dit jaar. De 35-jarige Ajacied Picornie bleef toen dodelijk gewond achter. Het OM had voor deze week veertien Feyenoord-supporters gedagvaard, maar moest vijf zaken terug verwijzen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek. Tot nu toe heeft het OM, zoals het zelf tijdens de zittingen toegaf, in slechts twee van de negen gevallen waar doodslag ten laste was gelegd voldoende kunnen bewijzen dat een Feyenoord-supporter rechtstreeks betrokken was bij de dood van Picornie of bij de zware mishandeling van Joos. Volgende week begint de politierechter in Haarlem aan tientallen lichtere zaken; maandagmorgen staan enkele Ajax-aanhangers terecht.

Officier van justitie F.Oosterhuis had ook in de strafzaak tegen L. kort voor de zitting al laten weten dat er geen bewijzen waren voor de ten laste gelegde doodslag en vroeg hiervoor op voorhand vrijspraak. Ze bleef niettemin, zo gaf ze in haar requisitoir aan, het gevoel houden dat het aandeel van L. veel groter is geweest dan uit verklaringen van allerlei getuigen en van hemzelf was gebleken. Volgens L. heeft hij met een afgezaagde bezemsteel een Ajax-aanhanger een klap tegen het hoofd gegeven. De officier van justitie achtte daarmee voldoende bewezen dat L. had deelgenomen aan de openlijke geweldpleging en verweet hem tevens het lidmaatschap van een criminele organisatie.

L.'s advocaat C. J. Noppen bestreed, zoals collega's van hem dat deze week ook al hadden gedaan, dat de supportersclub SCF een criminele organisatie is: “Het heeft geen enkele structuur en dus is het niks. De structuur zegt over iets wat het is”. Noppen verweet de mobiele eenheid dat ze voorafgaand aan de vechtpartij bij het brugrestaurant over de A4 een partijtje voetbal speelde en naliet de honderden Feyenoord-supporters die zich daar verzamelden, te controleren op wapenbezit. Over de beschuldigingen tegen zijn cliënt maakte hij zich niet teveel zorgen: “Niemand heeft hem zien slaan, hij zelf alleen heeft er wat over gezegd. Maar niemand is ooit veroordeeld enkel op zijn eigen verklaring, dat gaat niet”.