Net geen brons voor Kuipers

SEVILLA, 23 AUG. Het verschil met de nummer drie bedroeg uiteindelijk slechts negenhonderdste van een seconde, maar schoolslagzwemmer Benno Kuipers wilde gisteren van een teleurstelling niets weten. Zijn streven was vooraf gericht op het behalen van een finaleplaats. Dat hij in de buurt van een podiumplaats kwam, beschouwde Kuipers als een beloning voor vele maanden hard zwoegen in het water. “Deze race had niet anders kunnen verlopen. Ik ben uitermate tevreden.”

Kuipers, dinsdag zesde op de 100 meter schoolslag, verbeterde op de vierde dag van de EK zwemmen in Sevilla tot twee keer toe het Nederlands record, dat sinds 1993 op naam stond van Marcel Wouda (2.16,17). In de ochtenduren scherpte de 23-jarige student, lid van zwemvereniging De Water Kip (DWK) uit Barneveld, de nationale toptijd aan tot 2.15,29, goed voor de derde tijd van de series. In de finale zette hij 2.14,83 op de klokken. “Het was vandaag de dood of de gladiolen, maar toch heb ik niet het gevoel dat dit het einde is”, zei Kuipers na afloop. Madelon Baans zwom in een onopvallende race naar de zesde plaats op de 100 meter schoolslag.

De Nederlandse waterpolovrouwen wonnen gisteravond in de troostfinale met 10-5 van gastland Spanje. Twee jaar geleden in Wenen won de eveneens de bronzen medaille en net als toen gold de prestatie in Sevilla als een schrale troost voor de selectie van bondscoach Kees van Hardeveld. In de halve eindstrijd tegen Italië liet de ploeg veel kansen onbenut en kreeg het daarvoor in de verlenging de rekening gepresenteerd.