Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Natuurfonds wil Klein Bonaire kopen

WILLEMSTAD, 23 AUG. Het Wereldnatuurfonds gaat, samen met andere organisaties, proberen een eilandje in de Nederlandse Antillen te kopen. Het gaat om Klein Bonaire, een door bijzondere koraalriffen omgeven eilandje in de baai van de Bonairese hoofdstad Kralendijk.

Dat zeggen beleidsmedewerkers van het Antilliaanse ministerie van Volksgezondheid en Milieuhygiëne. Het zes vierkante kilometer grote eilandje is particulier bezit, maar de eigenaar zou eventueel bereid zijn om te verkopen, zo zeggen de marinebioloog Jeffry Sybesma en de jurist Nico Visser, medewerkers van het departement. De waarde van Klein Bonaire wordt geraamd op ongeveer 4,2 miljoen Antilliaanse guldens, ruim 4,6 miljoen Nederlandse guldens. Klein Bonaire wordt intensief gebruikt ten behoeve van de op Bonaire uiterst populaire duiksport. De bedoeling is om van het eilandje - waarvoor een bouwverbod geldt - een bestemming te maken voor het zogenoemde eco-toerisme.

De eigenaar van Klein Bonaire is de schatrijke Arubaanse projectontwikkelaar Morris Neme. Hij heeft onder meer op Bonaire in samenwerking met de Amerikaans-Caraïbische zanger Harry Belafonte een woningbouwproject ontwikkeld onder de naam 'Belnem'.

Behalve het Wereldnatuurfonds (WNF) voeren ook andere organisaties actie voor de aankoop van Klein Bonaire als natuurgebied. De op Bonaire gevestigde Foundation Conservation of Klein Bonaire tracht via Internet fondsen hiervoor te werven. Ook de stichting STAAN zet zich in voor de aankoop van Bonaireaanse natuurgebieden. Doel is om op 1 september een optie op de koop gereed te hebben voor ondertekening door een vertegenwoordiger van het WNF.

Het natuurfonds viert dit jaar zijn 35-jarige jubileum en heeft de Antilliaanse natuur als thema daarvoor gekozen. Behalve voor Klein Bonaire wil het fonds ook actie voeren voor andere natuurprojecten, één op elk van de vijf eilanden van de Nederlandse Antillen en Aruba. Op Saba is gekozen voor een project rond Mount Scenery, een zevenhonderd meter hoge met varens en mossen begroeide berg die vaak in nevel is gehuld en daaraan de bijnaam 'Elvenbos' dankt. De berg zal in oktober officieel tot beschermd gebied worden verklaard.

Op Sint Maarten wil het WNF een startsubsidie geven om de salariskosten te betalen van een beheerder van het St. Maarten Marine Park. Op Curaçao zullen onderwijsprojecten worden gesubsidieerd.