Japan en Noord-Korea sluiten akkoord

TOKIO, 23 AUG. Japan en Noord-Korea hebben gisteravond in Peking overeenstemming bereikt over de mogelijkheid voor Japanse vrouwen in Noord-Korea om Japan te bezoeken. De instemming van Noord-Korea met deze Japanse eis opent de weg voor onderhandelingen over de normalisering van de bilaterale relaties die “zo snel mogelijk” zullen beginnen.

Ook heeft Japan laten weten nu voedselhulp aan Noord-Korea “in beraad te zullen nemen”. Naar verwachting zal over een maand een groep Japanse vrouwen uit Noord-Korea voor het eerst sinds jaren weer het moederland bezoeken.

Een tweede Japanse eis waar Noord-Korea mee heeft ingestemd, is een onderzoek naar een tiental verdwenen Japanse burgers die volgens Japan door Noord-Koreaanse agenten zijn ontvoerd. Noord-Korea heeft deze beschuldiging altijd heftig ontkend, maar zal nu via het Rode Kruis meewerken aan onderzoek naar deze zaak.

Ook zal Noord-Korea meewerken aan een onderzoek naar een smokkelkwestie. In april vond de Japanse douane een grote hoeveelheid amfetamine aan boord van een Noord-Koreaans schip in een Japanse haven. Er bestaat beperkte handel tussen beide landen.

Eerder hebben Japan en Noord-Korea in 1991 onderhandeld over normalisering van de betrekkingen, maar Noord-Korea brak deze gesprekken binnen een jaar af omdat het niet in wilde gaan op de Japanse eisen. Tegenover dezelfde eisen heeft het nu een flexibelere houding aangenomen.