Israeli bekent moord op Britse toerist

JERUZALEM, 23 AUG. Een reserve-officier van het Israelische leger heeft gisteren tegenover de politie bekend dat hij een Britse toerist om het leven heeft gebracht en diens vriendin heeft verwond. De man verklaarde zijn daad uit een “gespleten persoonlijkheid”. De politie tastte geruime tijd in het duister over de identiteit van de dader.

De 45-jarige Danny Okev werd vrijdag aangehouden en bekende meteen. “Ik weet werkelijk niet wat me overkwam, misschien heb ik een dokter nodig. Pas toen ik de twee zag liggen, besefte ik wat er was gebeurd”, zei Okev tegen verslaggevers voor het gerechtsgebouw van Beersheba, in het zuiden van Israel.

Op 13 augustus kregen de Britse toeristen Charlotte Gibb (20) en haar 22-jarige vriend Jeffrey Max Hunter een lift door de zuidelijke Negev-woestijn. Toen het drietal even uitrustte langs de weg werden de twee lifters beschoten door de chauffeur. Hunter was op slag dood en Gibb raakte gewond. “We rookten een sigaretje buiten de auto en het volgende moment zag ik lichtflitsen en had hij ons neergeschoten”, zei Gibb, een studente uit Peterborough in oost-Engeland. Enige minuten later troffen soldaten Gibb langs de weg en gaven haar eerste hulp.

Okev, getrouwd en vader van twee kinderen, woont in een stadje ten noorden van Tel Aviv, werkt bij een transportonderneming en heeft geen strafblad. De politie kreeg pas een aanwijzing over de identiteit van de dader toen een legerofficier in een van de controleposten die werden opgericht na de schietpartij zich herinnerde diens wagen te hebben gezien. Okev werd gisteren opgepakt op zijn werk. Hij begroette de politiemannen met de woorden: “Ik heb op u gewacht”. (Reuter, AP)