Herboren Babangida trefzeker bij speels Ajax

SITTARD, 23 AUG. Precies 41 seconden duurde de wedstrijd Fortuna Sittard-Ajax. Na het vroege doelpunt van Gerald Sibon was gisteravond van een sportieve strijd geen sprake meer in het bijna uitverkochte stadion De Baandert.

'Daar kom je met plezier', vermeldt het clubblad over het knusse onderkomen van de Fortunezen. In De Baandert werden de zevenduizend supporters van de thuisclub overstemd door de duizend meegereisde fans van de bezoekers. Na de 5-0 zege van Ajax op Vitesse volgde drie dagen later een overwinning met dezelfde cijfers tegen Fortuna.

De rake kopbal van Sibon (1 meter 98) werd voorbeeldig ingeleid door Tijani Babangida (1 meter 69), een andere voormalige speler van Roda JC. De kleine Nigeriaan was bij Ajax de grote uitblinker. Zijn snelheid blijft zijn sterkste wapen, maar Babangida blijkt dit seizoen ook over een afgemeten voorzet en een doelgericht schot te beschikken. De manier waarop hij na bijna een half uur spelen profiteerde van een verdedigingsfout van linksback Edwin Hermans, getuigde van een groeiend zelfvertrouwen. De Afrikaanse international schoot de bal zonder aarzelen van de rand van het strafschopgebied diagonaal in de verre hoek.

Babangida heeft na twee competitieduels al twee keer gescoord, waarmee hij de halve produktie van vorig seizoen heeft bereikt. De dreumes, volgens een suppoost in het Limburgs kroekestjop geheten, lijkt gebaat bij de trainerswissel van afgelopen zomer. Babangida is niet meer de schichtige rechtsbuiten die geen bal kon voorzetten en elk schot in de tweede ring zag belanden. Na het vertrek van Louis van Gaal blijkt hij opeens een veelzijdige spits, die het gemis van zijn landgenoot Finidi George een jaar na diens vertrek alsnog weet op te vangen.

De rappe sprints en de handige kapbewegingen van Babangida werden vol bewondering gadegeslagen door de niet verwende Limburgse supporters. Bij Fortuna lopen geen voetballers die snelheid aan techniek paren. Trainer Pim Verbeek heeft de beschikking over goedwillende voetballers die gisteren voor de wedstrijd in de wandelgangen nog met open mond naar de Ajacieden staarden.

Fortuna creëerde in negentig minuten één grote kans. De Noordierse midvoor Philip Gray, afgelopen woensdag reserve bij de interland tegen Duitsland, schoot de bal in vrije positie over de kruising. Aan de andere kant kwamen de verdedigers van Fortuna handen en voeten tekort om de Amsterdamse aanvalsgolven ongedaan te maken. Het vernieuwde Ajax speelt minder solide dan het kampioenselftal van weleer, maar de individuele acties vergroten de spelvreugde en vermeerderen het aantal doelpogingen. Tegen Fortuna kreeg Ajax minstens vijftien goede mogelijkheden, die door Van Gaal vast en zeker als kansen zouden zijn bestempeld.

Zijn opvolger Morten Olsen was na afloop gematigd tevreden. “In de eerste helft was de balcirculatie te langzaam. En de diagonale passing was slecht. In de tweede helft waren deze onderdelen beter verzorgd. We kregen door een paar wissels meer beweging in de voorhoede. Over de gehele wedstrijd kan ik niet anders dan content zijn. Alleen zijn trainers nooit helemaal tevreden. Ze moeten altijd iets te repareren hebben.”

Zijn collega Verbeek was mild voor zijn eigen spelers en zeer lovend over de tegenstander. “Ik heb aardige dingen van onze kant gezien en naar een fantastisch Ajax gekeken. We zijn volledig zoek gespeeld. We kwamen op achterstand zonder één bal te raken. Dan moet je het ergste vrezen en wordt het een kwestie van overleven.”

In de tweede helft waren de spelers van Fortuna moegestreden en niet in staat de Ajacieden een strobreed in de weg te leggen. Ajax bleek eens temeer over een brede selectie te beschikken. De Portugees Dani versierde een strafschop door over het uitgestoken been van Urvin Lee te vallen. Tv-beelden bewezen dat scheidsrechter Temmink ten onrechte naar de stip had gewezen. Frank de Boer benutte de penalty en bracht Ajax op 3-0.

De veelzijdigheid van de Amsterdamse selectie kwam tot uiting in de dubbele wissel tijdens de rust. De invallers Michael Laudrup en Shota Arveladze waren veel beweeglijker en creatiever dan hun voorgangers Sibon en Peter Hoekstra. De oude Deen en de jonge Georgiër boden het publiek een paar sprankelende acties. Laudrup stond aan de basis van twee treffers van Arveladze. Vooral het vierde doelpunt was van grote schoonheid. Laudrup controleerde de bal alsof hij lijm aan zijn schoen had. Hij speelde de bal vervolgens met de buitenkant van zijn rechtervoet naar de vrijstaande Arveladze, die met een subtiele lob voor zijn eerste treffer zorgde. Even later scoorde Arveladze met een droge knal na een voorzet van Laudrup.

“Overmacht is overmacht”, sprak de speaker van Fortuna. De overmacht in Sittard was zó groot, dat van een verontrustende tendens kan worden gesproken. Na anderhalve speelronde lijkt het kwaliteitsverschil in de eredivisie nog groter dan de afgelopen jaren. Ajax, PSV en Feyenoord bezoeken de kleine clubs om hun doelsaldo op te vijzelen. “Wij zijn schietschijf voor de grote jongens”, concludeerde Verbeek met een grimas op het gezicht.

    • Jaap Bloembergen