Goed alternatief voor belegger is er niet; Damrak beleeft zesde dip

AMSTERDAM, 23 AUG. Voor de zesde keer in anderhalf jaar ongekende beurshausse werd gisteren op het Damrak het 'feestje' van de belegger wreed verstoord door een forse correctie.

Duwde een ongekende verkoopgolf de AEX beursindex vorige week vrijdag naar 894,42 punten, een daling met 117 punten ten opzichte van het record van 7 augustus, gisteren sloot de index op 918,43 punten. Een verlies van 31,87 punten dat gelijk stond aan een 3,35 procent lagere index. Van een mini-krach was echter geen sprake, laat staan van een crash als in 1987 toen de koersdaling zo'n 25 procent in twee dagen bedroeg.

Na de dip van vorige week vrijdag veerden de koersen afgelopen maandag al weer op. Het verlies van de AEX beursindex werd in de rest van de week vrijwel volledig weggewerkt. In beurskringen heet dat volatiliteit. Een van de instrumenten die een sterke hefboomwerking hebben op het koersgedrag van de fondsen op het Damrak is de Optiebeurs. Handelaren moesten ook gisteren hun posities afdekken waardoor er een aanbod kwam van stukken die door de markt niet snel genoeg werden opgepikt. Voor professionele beleggers hangt een dreigende renteverhoging in Duitsland boven de markt, terwijl particuliere beleggers in een onstabiele markt niet het gedrag van koopwoede tentoon spreiden die zij wel de afgelopen maanden vertoonden toen de beurs vrijwel dagelijks met tientallen punten omhoog sprong. “De beurs is het laatste half jaar bijna 50 procent gestegen”, zegt een analist. “Alleen door een hogere dollar en bevredigende bedrijfswinsten. Want de lange rente beweegt al anderhalf jaar niet. Hoewel de particuliere belegger alleen maar naar het verschil kijkt wat hij aan rente op zijn spaarbankboekje krijgt bijgeschreven en wat hij voor rendement maakt op aandelen en opties.”

Door de lage rente op spaargeld is er nauwelijks een alternatief voor de beurs, waar beleggers steeds meer geld naartoe brengen om maar niet de boot te missen. De hogere dollar is een steuntje in de rug voor de beursindex, maar ook de bevredigende bedrijfswinsten. Hoewel dat ook als een boemerang kan werken. Dat ondervond ABN Amro deze week. Een winststijging in het eerste halfjaar van 20,2 procent werd de afgelopen dagen afgestraft met een forse koersdaling en slotkoers gisteren van 44,30 gulden. “Maar in een markt die wordt beheerst door de vrees van een renteverhoging zijn de financiële waarden altijd het eerst de klos”, zegt een analist over ABN Amro, dat ex-dividend ging (53 cent per aandeel) en gisteren per saldo met een koersdaling van een gulden ook weer niet zoveel verloor.

Een sector waar de bedrijfswinsten afgelopen week aanvankelijk wel een stimulans vormden voor stijgende koersen was de Rotterdamse haven. Van Ommeren als eerste en Pakhoed daarna profiteren op de beurs al geruime tijd van bevredigende bedrijfsresultaten, maar de afgelopen weken heeft ook Nedlloyd een inhaalslag gemaakt met een verbetering van het bedrijfsresultaat dat zich vertaalde in een hogere beurskoers. Dat er echter heel wat voor nodig is wil het zoals in het verleden weer tot een innige liefde tussen het Damrak en de haven komen bewijst Hes Beheer. Het sukkelende havenfonds is met een koers rond de 15 gulden nauwelijks interessant voor beleggers, maar probeert via een claimemissie en nieuwe financiers (Cordia) de grote broers in de Maasstad die het goede voorbeeld geven toch weer bij te benen.

    • Marc Serné