Gebruik van heroïne in pensions toegestaan

AMSTERDAM, 23 AUG. Chronische drugsverslaafden die dak- of thuisloos zijn, mogen in Amsterdamse sociale pensions heroïne gebruiken. Dit is toegestaan in een kwart van de in totaal 245 beschikbare kamers van de zeven pensions met 24-uurs begeleiding die Amsterdam telt. Wethouder J. van der Giessen (Volksgezondheid) wil hiervoor vanaf volgend jaar 115 kamers beschikbaar stellen.

Tot vorig jaar was het gebruik van harddrugs in sociale pensions niet toegestaan. De gemeente heeft dit beleid in stilte gewijzigd om overlast op straat te beperken en het verder afglijden van verslaafden te voorkomen. Amsterdam telt in totaal ongeveer 6.000 harddrugsverslaafden. Onder hen zijn 200 tot 300 dak- en thuisloze chronisch verslaafden.

Meer maatregelen moeten het maatschappelijk functioneren van verslaafden in Amsterdam verbeteren. Van der Giessen wil vanaf dit najaar op proef ongeveer tien verslaafden onder begeleiding van de Jellinek-kliniek en de GG & GD laten afkicken onder narcose en met behulp van het middel Naltrexon, dat de behoefte aan heroïne vermindert. Vanaf komende winter wil zij chronisch verslaafden de mogelijkheid geven heroïne te gebruiken in vier zogenoemde verblijfsruimten. Ook moeten aan nieuwe inwonende verslaafden in sociale pensions roesopiaten, waaronder palfium, worden verstrekt om de 'verloederingsspiraal' waarin zij verkeren om te buigen. Zodra dit wettelijk zou zijn toegestaan, zou ook het verstrekken van heroïne in sociale pensions mogelijk moeten zijn.

De Amsterdamse gemeenteraad zich over dit plan van aanpak, waardoor ongeveer 150 drugsverslaafden van de straat zouden moeten verdwijnen, nog uitspreken.

Volgens een woordvoerder van minister Borst (Volksgezondheid) is “deze Amsterdamse situatie op het ministerie onvoldoende bekend om hierop een reactie te geven”.