Gebrselassie ontvalt twee wereldrecords

ROTTERDAM, 23 AUG. Atleet Haile Gebrselassie is gisteravond in Brussel in één klap zijn twee wereldrecords kwijtgeraakt. Die zijn nu in handen van twee Kenianen. Eerst was het Daniel Komen die op de 5.000 meter een record liep, 12.39,74, en daarna deed zijn landgenoot Paul Tergat hetzelfde op de 10.000 meter, 26,27,86.

Gebrselassie beleefde zijn onttroning van nabij mee. De kleine Ethiopiër was ook bij de Brusselse Ivo van Damme Memorial waar hij zelf de 3.000 meter liep en die wedstrijd won hij ook. Gebrselassie had op het laatste moment nog willen meedoen aan de 5.000 meter, maar dat verzoek werd door de organisatoren niet ingewilligd. De Belgen wilden Komen alle gelegenheid geven een recordpoging te doen.

Anderhalve week geleden hadden Gebrselassie en Komen in Zurich samen in een wedstrijd over 5.000 meter gelopen. De Ethiopiër liet de Keniaan toen het kopwerk doen, demarreerde een halve ronde voor de finish en verbeterde zijn eigen wereldrecord. Na afloop zei de pas 21-jarige Komen zich te hebben geërgerd aan de tactiek van Gebrselassie. In Brussel had hij dus geen last van zijn plaaggeest. Bevrijd liep hij naar 12,39,74 en dat was ruim twee seconden dan Gebrselassie in Brussel.

Nog verrassender was de 10.000 meter van Paul Tergat. In tegenstelling tot Komen had hij vooraf zijn wereldrecordpoging niet aangekondigd. Eerder werd er rekening gehouden met een snelle tijd van de Marokkaan Salah Hissou. Maar het was de 26-jarige Tergat, tweevoudig wereldkampioen veldlopen, die de show stal. Hij was met 26.27,86 drie seconden sneller dan het record dat Gebrselassie in juli in Oslo had gelopen.

Gebrselassie kondigde meteen aan dat hij zijn wereldrecords wil heroveren. Het is niet duidelijk of de poging daartoe nog dit seizoen zal plaatsvinden. De Ethiopiër, die deze maand licht gewond raakte bij een auto-ongeluk in zijn land, loopt komende dinsdag in ieder geval een 5.000 meter in Berlijn. Ook Komen staat daar op de startlijst. “Ik denk dat er maar één atleet in staat is mijn record te breken en dat is Haile. Ik beschouw hem als een goede vriend en onze strijd is het beste dat kon gebeuren voor de atletiek”, zei Komen in Brussel.

De Keniase topprestaties zorgden gisteravond voor een feeststemming in het vernieuwde Koning Boudewijn-stadion. Er werd op de trappen zelfs een polonaise gelopen door het uitgelaten publiek. In het verleden kregen alle toeschouwers in Brussel gratis bier verstrekt bij verbetering van een wereldrecord. Deze keer had de politie dat verboden uit angst voor ongeregeldheden.

Sterk was verder de 100 meter van wereldkampioene Marion Jones. Zij liep een persoonlijk record (10,76). Alleen wereldrecordhoudster Griffith-Joyner en Ottey waren ooit sneller. Bij de mannen werd de sprint door Frankie Fredericks gewonnen in een scherpe 9,90.

De Nederlander Marko Koers verbeterde op de 800 meter in Brussel zijn persoonlijk record: 1.44,01. Daarmee kwam hij wel heel dichtbij het nationaal record van Rob Druppers uit 1985 (1.43,56). “Dit is dit jaar al mijn zesde 800 meter in de 1.44, er moet toch een keer een uitschieter komen”, zei Koers. Hij werd vierde in de door Wilson Kipketer gewonnen race en verzekerde zich daarmee van een plaats bij de Grand Prix-finale op 7 september in het Japanse Fukuoka.