Forse koersdalingen na nerveuze week

AMSTERDAM, 23 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs moest gisteren opnieuw een forse koersdaling verwerken. De belangrijkste beursindex AEX beperkte het verlies weliswaar tot een terugval van 31,87 punten (3,35 procent) tot 918,23, maar 's middags was het beeld veel dramatischer met een maximaal verlies van 58,47 punten.

Ook de koersen op de effectenbeurs van New York vielen gisteren scherp terug, met een maximaal verlies voor de Dow Jones-index van 177 punten. Ook hier trad echter later op de dag herstel in. De Dow Jones sloot gisteravond uiteindelijk met een verliesje van 6 punten op 7887,9.

De handel op het Damrak is de laatste weken bijzonder nerveus. Ook vorige week vrijdag kregen de aandelenkoersen in Amsterdam na een maandenlange periode van recordwinsten flinke klappen. In de loop van afgelopen week herstelde de index zich weer enigzins. Gisterochtend opende de AEX-index echter meteen al met een flink verlies onder druk van de lage sluiting van de beurs van New York donderdagavond. Vervolgens ging het verder naar beneden onder invloed van een slechte obligatiemarkt en een lagere dollar, die terugviel naar 2,03 gulden.

Dat het Damrak zijn verlies in het laatste handelsuur beperkte, was vooral te danken aan de professionele handel van de institutionele beleggers. Die liftte mee toen de lagere openingskoersen van Wall Street aantrokken en de dollar en de obligatiemarkt verbeterden.

De nervositeit bleef echter groot. Dat kwam ook tot uiting in de beslissing van de beurs om de schermenhandel in mandjes (honderd aandelen) tot twee keer toe op te schorten. Eerst omdat het te hard naar beneden ging, later juist omdat de stijging te snel ging.

Beurshandelaren wensten gisteren echter niet het woord mini-krach te gebruiken. Zij wijzen op de zogeheten volatiliteit van de beurs, waarbij iedere correctie in de beurshausse van de afgelopen achttien maanden is gevolgd door een herstel. Gisteren leverde de beursindex AEX 3,35 procent in. Tijdens de krach van 1987 ging de beursindex in twee dagen met meer dan 25 procent omlaag.