Eerste Blijvend Applaus Prijs gaat naar Heinz Polzer (drs. P.)

AMSTERDAM, 23 AUG. De stichting Blijvend Applaus, opgericht ten behoeve van oudere amusementsartiesten, heeft een tweejaarlijkse prijs ingesteld die in november voor het eerst wordt uitgereikt. De eerste Blijvend Applaus-prijs gaat naar de 77-jarige kleinkunstenaar Heinz Polzer (drs. P), die sinds vorig jaar niet meer optreedt.

De stichting is in 1962 opgericht op initiatief van de Telegraaf-journalist Henk van der Meyden, na een artikel over de behoeftige leefomstandigheden van de hoogbejaarde Louisa van Gijtenbeek, die voor de oorlog onder de naam Louisette een befaamd revue-soubrette was. “Wat wij wilden,” zegt Van der Meyden, “was een huis voor oud-artiesten, zoals je ze ook in New York en Hollywood hebt.” Hij bedacht ook de naam Blijvend Applaus. Door de opbrengst van een benefiet-gala, een langspeelplaat en andere activiteiten kon toen een pand aan de Egelantiersgracht in Amsterdam worden gekocht.

Sindsdien heeft de stichting jarenlang “een slapend bestaan” geleid, aldus het huidige bestuurslid Hans Wiedeman, totdat de gemeente Amsterdam een paar jaar geleden enkele ambtenaren vroeg de activiteiten nieuw leven in te blazen. “Maar we doen dat niet meer in de sfeer van liefdadigheid voor armlastige artiesten, we zijn geen fonds voor zielige zaken meer. De tijden zijn veranderd. Bovendien hebben we ons werkgebied verbreed naar alle oudere podiumkunstenaars, dus niet meer alleen uit het amusement.”

De belangrijkste activiteit is nog steeds het beheer van het pand aan de Egelantiersgracht, met zes eenpersoons-woningen en een café. Eén van die woningen wordt gebruikt door het Nationaal Ballet, dat er bij toerbeurt dansers in onderbrengt. De nieuwe prijs, ingesteld om artiesten te eren “voordat de vergetelheid toeslaat”, is mede bedoeld om ook Blijvend Applaus weer terug in de aandacht te brengen.