Clinton moet in mei voorkomen wegens avances

WASHINGTON, 23 AUG. Een Amerikaanse rechter heeft gisteren 26 mei 1998 als datum vastgesteld voor het begin van de rechtszaak die Paula Jones tegen president Clinton heeft aangespannen wegens ongewenste intimiteiten. De rechter verwierp een verzoek van de president om de hele zaak bij voorbaat als ongerechtvaardigd af te doen.

Als beide partijen niet alsnog een schikking overeenkomen, zal het proces in Little Rock beginnen enkele dagen na de topontmoeting van de leiders van de acht grote industrielanden (G8) in de Engelse stad Birmingham. Het Hooggerechtshof bepaalde dit voorjaar dat het proces niet uitgesteld hoeft te worden tot na Clintons presidentschap.

Rechter Susan Webber Wright zei gisteren in Little Rock te hopen dat de zaak niet langer dan vijf of zes dagen in beslag neemt, aanzienlijk minder dan de vier weken waar advocaten van Jones tot nu toe vanuit gingen. Het proces zal beginnen met de selectie van juryleden. Rechter Wright verwierp twee ondergeschikte klachten van Jones: dat Clinton haar goede naam heeft aangetast en dat haar een eerlijke rechtsgang is onthouden. Maar haar centrale klacht, dat Clinton haar in 1991 heeft lastiggevallen met seksuele avances, liet de rechter staan.

Jones stelt dat Clinton, die destijds gouverneur van Arkansas was, haar tijdens een conferentie in een hotel in Arkansas naar zijn kamer liet komen, waar hij zijn broek zou hebben laten zakken in een vergeefse poging haar te verleiden. “Kus het”, zou Clinton hebben gezegd. Jones was een lage ambtenaar van de deelstaat. Na het incident zou ze tegengewerkt zijn in haar loopbaan. Clinton ontkent de beschuldigingen en zegt zich niet te herinneren Jones ontmoet te hebben. Jones zegt haar aantijging te kunnen staven met een beschrijving van “bijzondere kenmerken” op de geslachtsdelen van de president.

Jones zei gisteren dat ze blij is dat de zaak nu eindelijk voor de rechter komt. President Clinton, die vakantie houdt op het eiland Martha's Vineyard in Massachussets, reageerde zelf niet op het nieuws. Zijn advocaat zei tevreden te zijn dat de rechter althans een deel van de klachten verworpen heeft. In verband met de mogelijkheid van een schikking herhaalde hij dat de president geen excuses zal aanbieden voor iets wat niet gebeurd is.

Een tegenvaller voor de president is dat de rechter weigerde om het vooronderzoek van de advocaten van Jones te beperken tot het omstreden voorval in de hotelkamer. Dat betekent dat Jones' advocaten nu een groot aantal getuigen kunnen horen om zo te proberen “een patroon van wangedrag” bij Clinton te vaststellen. De advocaten hebben eerder gesuggereerd dat ze onder anderen een voormalige medewerkster van het Witte Huis, die ook door Clinton zou zijn lastiggevallen, zullen oproepen om te getuigen.