Bonden overwegen ultimatum Scania

MEPPEL, 23 AUG. De vakbonden CNV en FNV gaan vanaf maandag tijdens belegde vergaderingen met het Scaniapersoneel peilen of een meerderheid een ultimatum wil stellen aan de directie van de vrachtwagenfabriek. Dit is de uitkomst van een bijeenkomst van vakbondbestuurders en werknemers van de Scaniafabrieken in Meppel en Zwolle. Gistermiddag werd besloten de wilde staking in Meppel te beëindigen.

Als de werknemers akkoord gaan met een ultimatum, eisen de bonden behoud van de werkgelegenheid in Meppel. Ook wordt volledige openheid verlangd van de directie over het aangekondigd onderzoek naar een effectievere productie en assemblage van cabines. In Meppel (300 werknemers) worden cabines afgemonteerd. Het moederconcern wil onderzoeken of de assemblage op één locatie in Zweden kan worden geconcentreerd. Volgens woordvoerder A. Hoek van de Industrie- en Voedingsbond CNV moet driekwart van de leden instemmen met het voorstel om de directie een ultimatum te stellen. Gaat men hier niet op in, dan volgen stakingen. “Wij eisen behoud van de volledige vrachtwagenproductie van Scania in Nederland. In Meppel moeten de banen behouden blijven. We willen ook garanties over het niveau van het werk.”

De bonden zullen bovendien eisen dat na het onderzoek een contra-expertise door de ondernemingsraad mogelijk is, aldus Hoek. “De mensen in Meppel hebben al fors ingeleverd. Het is een goed renderende fabriek. Dat rendement wil de directie nu verbeteren over de ruggen van de mensen.”