'Bij SBS6 willen we beestjes die bijten'

Niet dat hij zonodig de moraalridder wil uithangen, maar toen SBS6-directeur Fons van Westerloo deze week de programma-items voor het nieuwe seizoen nog eens doornam, is hij zich 'wezenloos geschrokken'. Een aantal vond hij zo plat, dat hij ze definitief uit het schema heeft laten schrappen.

Zo was het aanvankelijk de bedoeling in het programma Love jongeren voor hun nietsvermoedende ouders en andere aanverwanten hun homoseksualiteit te laten bekennen. Ook lag het in de planning kandidaten hun relatie te laten verbreken voor de compassieloze camera. De 'gedumpten' zouden vervolgens worden uitgenodigd plaats te nemen in De Dumpbus waarmee de presentatrice door het land zou gaan trekken.

Sappige televisie, waarbij de 'kracht' ligt in het generen, overvallen en compromitteren van de nietsvermoedende 'tegenpartij'. Een inmiddels veelbeproefde formule in televisieland die garant staat voor hoge kijkcijfers.

Toch zal de kijker het bij SBS6 het komende seizoen moeten doen zonder zich bekennende aspirant homoseksuelen of gedumpte zielepoten. Van Westerloo greep in. Hij eiste van zijn medewerkers de garantie dat de gewraakte onderdelen niet in het nieuwe programma verschijnen.

“Ik ben naar Soepnel (programma-directeur, red.) gegaan en heb gezegd: 'Je roept nu overal wel dat de SBS6-programmering nergens plat zal wezen, maar ik hoor nu toch wat plattigheidjes'. Ik wil me niet ongelukkig hoeven voelen over de programma's die we uitzenden. Niet dat alles me hoeft te interesseren wat we brengen, maar ik wil wél overal achter kunnen staan. Overigens bleek Soepnel de items er gelukkig al uit te hebben gehaald.”

Om dezelfde reden schrapte Van Westerloo Ben jij de Lekkerste thuis? aanvankelijk gepland als onderdeel van de talkshow van Goedele Liekens die in december begint. Hierin zou 10.000 gulden worden uitgeloofd voor de vrouw die op de meest originele manier uit de kleren zou gaan. De oproep voor kandidaten was al op teletekst verschenen.

“Ik heb bezwaar aangetekend”, verduidelijkt Van Westerloo. “Niet omdat het niet mooi in beeld te brengen zou zijn, begrijp me niet verkeerd. Maar dat de man tegen de vrouw zegt: 'schat, we kunnen de huur niet betalen, ga jij maar in je blote kont bij SBS6', dat dus nooit.”

Van Westerloo wordt mild op zijn 'oude dag', zo lijkt het. De omroepdirecteur die in de eerste twee jaren van het bestaan van zijn zender niet terugdeinsde voor de controverse, lijkt schoon schip te willen maken.

Niets is minder waar, zo haast hij zelf te benadrukken. SBS6 zal in het nieuwe seizoen allerminst een brave zender worden, zo stelt hij gerust. Zo bezoekt Irene van de Laar wederom kinky parties in De Nachtrijder, blijft de camera van De Bevalling zwoegende bevallende vrouwen filmen, worden de hoerenbuurten van Nederland opgezocht in De Wallen op Stap, zullen kandidaten worden geconfronteerd met hun ex in Exxen ('wie weet er het meest: je huidige geliefde of je ex?') en zullen Brutale Meiden grensverleggend gedrag gaan vertonen in het gelijknamige programma. Voor de fatsoensrakkers zal er nog voldoende te klagen zijn. Immers: “We moeten wel het brutaaltje blijven.”

Maar SBS6 is wel minder ranzig geworden, maakt Fons van Westerloo na twee jaar de balans op. “Het blote billen, blote borsten gehalte is afgenomen.”

Voor het eerst schept hij duidelijkheid over het verdwijnen van het controversiële straatprogramma Over de Roooie, waarin mensen zich op de meest ontluisterende manieren voor gek lieten zetten voor 1000 gulden. In ruil daarvoor, moesten, onder anderen, tien mensen bereid gevonden worden een stukje van hun schaamhaar af te staan. Of moest de partner van een kandidaat met een blinddoek worden herkend aan de vorm van zijn blote billen. Het programma keert niet terug bij SBS6.

Omdat de ideeën uitgeput raakten, luidt de officiële verklaring. Fons van Westerloo wil er vanaf wezen. “Ik vond dat het weg moest, omdat het al het andere wat we deden ging overschaduwen. Met de verdwijning ervan is het ranzigheidspercentage bij SBS6 gezakt.”

Ook het reality-programma De Helden van 06-11 is destijds om die reden gestopt, zo legt Van Westerloo uit. In dat programma werden beelden van ernstige auto-ongelukken, branden en ander menselijk leed vertoond onder het mom de hulpverleners te willen portretteren. Het bezorgde zijn station te veel het imago van een ronkende reality-zender, vindt Van Westerloo. “In plaats van Over de Roooie gaan we nu Actienieuws doen. Dat geeft de trend toch voldoende weer, lijkt me”, glundert Van Westerloo.

Actienieuws is na Het Hart van Nederland, de vaderlandse nieuwsrubriek die regelmatig Nova in kijkcijfers overstijgt, Van Westerloo's jongste stokpaardje. Het wordt een snel gemonteerde nieuwsrubriek waarin - voor het eerst in het bestaan van SBS6 - buitenlandse onderwerpen niet geschuwd zullen worden.

“Het is altijd mijn grote droom geweest jongeren naar het nieuws te trekken. Niet dat ik dat als mijn taak zie - een commerciële zender heeft natuurlijk geen enkele andere taak dan dat hij goed boert - maar het zou toch leuk zijn als je twee vliegen met een klap kan slaan.” Bovendien: “Ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen is het toch leuk als je de uitslag ook even op SBS6 kan meepikken. Dat je daarvoor niet naar RTL4 hoeft.”

Fons van Westerloo is trots op zijn 'nieuwe' SBS6. Hij wijst op het betere pakket aan speelfilms, op de via ABC aangekochte documentaires en het Eerste Divisie-voetbal. Van Westerloo vindt dat niet van een mindere grootheid dan de Eredivisie. Integendeel. “Als ik ernaar kijk, denk ik; dat is toch een verrijking van de zender geweest. Het heeft SBS6 iets volwassens gegeven.” En wat te denken van de 'kwalitatief zeer goede' natuurdocumentaires van National Geographic. Hoewel: “We willen natuurlijk wél de beestjes die bijten bij SBS6. Dus niet de kangoeroes, maar de tarantula's en anaconda's.”

    • Japke-d. Bouma