Beschikbaar

DUS TOCH. Frits Bolkestein, leider van de VVD, is straks beschikbaar als premier. Dat wil zeggen, als zijn partij dat wil. Of hij zelf deze functie ambieert, weet Bolkestein eigenlijk nog steeds niet.

Dus toch. Els Borst, aankomend lijsttrekker voor D66 is beschikbaar als fractieleider. Een prolongatie van haar ministerschap sluit ze niet uit, maar het lidmaatschap van de Tweede Kamer gecombineerd met de functie van partijleider is haar “eerste optie”.

Bolkestein en Borst; beide haalden ze deze week het nieuws naar aanleiding van hun bespiegelingen over de eigen politieke toekomst. Het nieuwsgierige kiezersvolk hoeft niet, zoals aanvankelijk de bedoeling was, tot drie weken voor de verkiezingen te wachten totdat de VVD-leider uitsluitsel zal geven over zijn voorkeuren. En bij D66 is Els Borst alsnog bereid langer dan alleen tot de verkiezingen als partijleider op te treden en hoeft het electoraat niet in het ongewisse te blijven wie uiteindelijk de èchte leider zal worden.

In het politieke jargon heet dit dat de politieke duidelijkheid is verschaft. Het heeft weliswaar even geduurd, maar ruim voor de verkiezingen weten de kiezers nu dan toch waar zij aan toe zijn. Maanden van onzekerheid zijn voorbij. Borst en Bolkestein, in het reclamejargon: ze gaan er helemaal voor!

DE BESCHIKBAARHEIDSVRAAG is opgelost, nu alleen nog even de partijprogramma's, want zo is tegenwoordig de volgorde. Het verkiezingsjaar kan beginnen. Wellicht dat er in dat jaar ook nog enige ruimte voor de inhoud kan worden gevonden.