Apeldoornse Courant wil meer lezers bereiken rond het middaguur; Experiment met lunch-blad

APELDOORN, 23 AUG. De directie van de Apeldoornse Courant gaat onderzoeken of deze regionale middagkrant eerder kan verschijnen als 'lunch-blad'.

Schoolgaande bezorgers hebben zich massaal aangemeld bij de Bond van Krantenbezorgers. Zij vrezen voor hun baantje.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de lezers vragen om een krant die eerder verschijnt, aldus algemeen directeur V. Doorn van Wegener Uitgeverij Gelderland/ Overijssel.

Op dit moment is de Apeldoornse Courant een middagkrant, die tussen half vier en half zes bij de ruim 41.000 abonnees is. De proef met de lunch-editie, die op 1 oktober van start gaat in de binnenstad van Apeldoorn, betekent dat de kranten voor de losse verkoop rond de klok van twaalf uur verkrijgbaar moeten zijn. Doorn: “Mensen kunnen de krant tijdens de lunch lezen en toch niet het idee hebben dat ze oud nieuws in handen hebben.”

De losse verkoop is een belangrijk argument om het verschijningstijdstip te vervroegen, zo zegt de directeur. Enquêtes hebben volgens hem uitgewezen dat er dagelijks gemiddeld vijftig procent meer kranten los verkocht worden als er rond het middaguur een 'verse' krant aanwezig is. “Daar zit voor ons heel duidelijk een gat in de markt.” Zo'n 700 mensen kopen dagelijks een Apeldoornse Courant bij de kiosk of de sigarenboer. “Dat kunnen er dus ongeveer 400 meer worden.”

Maar ook de abonnees hebben te kennen gegeven dat ze een vroeger dagblad op prijs stellen, zegt Doorn. “Uiterlijk zou de Apeldoornse om drie uur bij de abonnees moeten zijn. De huisvrouwen kunnen de krant dan tijdens de thee lezen.”

De leiding van de Apeldoornse Courant heeft zich bij de overwegingen laten leiden door de resultaten van een soortgelijke actie bij het Utrechts Nieuwsblad, anderhalf jaar geleden. Deze Wegener-uitgave kwam met een aparte editie voor de losse verkoop, die ook rond het middaguur in de kiosk lag. Deze actie is volgens Doorn een groot succes.

Er is besloten voorlopig geen ochtendkrant te gaan maken, zoals dat vorig jaar gebeurde met de Zwolse Courant. Bij de omschakeling naar de ochtend heeft de Raad van Bestuur van Wegener toen gezegd dat mogelijk ook andere edities ochtendkrant zouden worden.

Dat gaat voorlopig niet gebeuren, zegt Doorn. “Twintig procent van onze abonnees leest al een ochtendkrant. Die abonnees kun je kwijtraken als je zelf ook een ochtendblad gaat uitbrengen. We gaan eerst maar eens een lunch-editie verzorgen. Twee jaar geleden was ik er nog zeker van dat we op termijn een ochtendkrant zouden worden, nu begin ik daar wat meer aan te twijfelen. Als we dat al worden, dan in ieder geval niet voor het jaar 2000.”

Niet iedereen is blij met de actie van de krant. Zo bestond er op de redactie grote twijfel over de vraag of er nog wel voldoende ruimte en tijd zou zijn om nieuws van dezelfde ochtend in de krant te krijgen. “We gaan om elf uur draaien. Dat betekent dat we tot uiterlijk half elf de tijd hebben om nieuws door te geven”, aldus Doorn. “Er zijn afspraken gemaakt met onder andere de politie over het aanleveren van zaken die die nacht en die ochtend gebeurd zijn.” Een deel van de redactie, waaronder de stadsredactie, zal wel eerder moeten beginnen. “Dat is nu nog rond de klok van zeven uur, dat zal zes uur worden.”

Problemen zijn er ook met de bezorgers, van wie velen op school zitten. Verscheidene krantenbezorgers hebben zich aangemeld bij de Bond van Krantenbezorgers. De helft van alle bezorgers heeft te kennen gegeven op het nieuwe tijdstip geen krant te kunnen bezorgen. Die bezorgers, zegt Doorn met zoveel woorden, zullen afvallen. “Er is toch al een mutatie van vijftig procent per jaar. Wanneer we nieuwe bezorgers aannemen, zullen we ook gaan selecteren op het feit dat ze rond de middag beschikbaar moeten zijn. We merken dat er zich nu ook ouderen en werklozen aanmelden, die het nieuwe tijdstip zeer geschikt vinden.”

Als de proef goed verloopt, treedt het nieuwe regime per 1 januari in werking.

    • André Ritsema