Zwemploeg grijpt naast de medailles

SEVILLA, 22 AUG. Na de gouden en de zilveren medaille van woensdag bleef de Nederlandse zwemploeg een dag later met lege handen achter. Carla Geurts en Kirsten Vlieghuis kwamen gisteren op de 400 meter vrije slag niet verder dan respectievelijk de vierde en de vijfde plaats. Vanmorgen plaatsten beiden zich eenvoudig voor de finale van de 800 meter vrije slag die morgen op het programma staat.

De vrouwen-estafetteploeg op de 4x100 meter vrij moest genoegen nemen met de zesde plaats, op bijna zes seconden achter het Duitse kwartet dat onder impuls van slotzwemster Sandra Völker in 3.41,49 de winnende tijd neerzette.

Benno Kuipers drong vanmorgen met een nieuw Nederlands record (2.15,29) door tot de finale van de 200 meter schoolslag. Het oude record stond met 2.16,17 sinds 1993 op naam van Marcel Wouda. Op de 100 meter schoolslag plaatste Madelon Baans zich met de zesde tijd (1.10,72) voor de finale die vanmiddag wordt gehouden. Ook de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag drong door tot de eindstrijd.

De vijfde plaats van Vlieghuis was geen verrassing, gelet op haar post-olympische depressie. In Atlanta steeg de 21-jarige stayer uit Twente boven zichzelf uit door twee bronzen medailles op te eisen, op de 400 vrij en de 800 vrij.

Het erepodium op de 400 meter vrije slag werd gisteren bezet door drie vrouwen die voor zwembegrippen een respectabele leeftijd hebben bereikt. De Duitse Dagmar Hase (27) ging met de zege aan de haal nadat ze vier jaar geleden ook al de sterkste was op het zware onderdeel. In de laatste vijftig meter schudde ze leeftijdgenote Michelle de Bruin van zich af. Voor de Ierse betekende het zilver haar derde medaille op rij na overwinningen op de 400 meter wisselslag en de 200 meter vrije slag. De derde plaats was voor de eveneens 27-jarige Duitse Kerstin Kielgass.

Op de 100 meter rugslag eindigde Suze Valen op de achtste en laatste plaats. Met het bereiken van de finale voldeed de 18-jarige medicijn-studente aan de verwachtingen. Valen werd pas twee maanden geleden aan de nationale ploeg toegevoegd nadat ze bij de NK in Eindhoven een Nederlands record vestigde op de 50 meter rugslag. Het goud ging naar Antje Buschschulte, een 18-jarig talent uit Duitsland.