Wit-Rusland laat alsnog vier Russische tv-journalisten vrij

MINSK, 22 AUG. Wit-Rusland heeft vandaag alsnog vier Russische televisie-journalisten vrijgelaten en daarmee voldaan aan een eis van Moskou. Gisteren bestempelde de Wit-Russische president Loekasjenko die eis nog als “chantage” die niet zou worden getolereerd.

De woordvoerder van de Russische president Jeltsin, Sergej Jastrzembski, eiste gisterochtend in harde bewoordingen de vrijlating, vóór gisteravond, van de vier Russische journalisten die in Wit-Rusland gevangen zitten. Als Minsk in gebreke zou blijven, aldus Jastrzembski, “ziet de toekomst van de unie tussen Rusland en Wit-Rusland er somber uit.”

Minder dan een uur later werd in Minsk bekendgemaakt dat één van de televisieploegen nog gisteren zou worden vrijgelaten. Die tegemoetkoming werd echter later verhinderd door president Aleksandr Loekasjenko zelf. Na een gesprek met de Russische ambassadeur in Minsk zei Loekasjenko dat hij niet zwicht voor “chantage”. ,Ik sta niemand toe met Wit-Rusland om te gaan vanuit een krachtspositie”, aldus Loekasjenko. “Ik tolereer geen chantage.” Hij voegde daaraan toe, dat als zou blijken dat het Kremlin achter de eis van Jastrzembski staat, de journalisten niet als beloofd worden vrijgelaten.

De reactie van Moskou kwam direct. In Moskou maakte de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Boris Pastoechov duidelijk dat de Russische regering achter het ultimatum van Jastrzembski staat. Pastoechov noemde diens woorden “hard, maar correct”. Jastrzembski zelf zei later dat het ultimatum “niet het initiatief van de woordvoerder zelf” was geweest, een opmerking die moest verduidelijken dat het ultimatum het werk is van zijn directe chef, president Jeltsin.

In Minsk zei een van Loekasjenko's medewerkers dat Loekasjenko de vrijlating van de Russische journalisten heeft uitgesteld tot de zaak met Moskou op hoog niveau is besproken. “De Wit-Russische leiding vindt het onverantwoordelijk dat de toekomstige unie met Rusland wordt gekoppeld aan het lot van mensen die van misdrijven worden beschuldigd”, zo voegde hij daaraan toe. Vanochtend werden de vier journalisten alsnog op vrije voeten gesteld.

De vier - leden van twee televisieploegen - werden eind vorige maand en eind vorige week gearresteerd wegens illegale grensoverschrijding. Moskou beschouwt de aanhoudingen als politiek gemotiveerd. Loekasjenko heeft zich herhaaldelijk beklaagd dat de Russische media te negatief over hem berichten. (Reuter, AFP)