Wall Street trekt Damrak mee omlaag

AMSTERDAM, 22 AUG. De Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend verder teruggezakt, onder druk van het forse verlies dat Wall Street gisteren incasseerde. De AEX verloor vanochtend op het dieptepunt 21,66 punten. Na het middaguur stond de AEX op 929,58 punten.

AMSTERDAM Ook de obligatiemarkt was vanochtend in mineur gestemd. De koersen van de vastrentende waarden gingen gemiddeld met twee tot drie dubbeltjes omlaag. De dollar droeg bij aan de sombere stemming met een koersverlies van een cent.

Nutricia kreeg het van de hoofdfondsen het zwaarst te verduren. Het voedingsconcern verloor 's ochtends maximaal 23,40 gulden op 331,50, doordat de gisteren gepubliceerde halfjaarwinst aan de onderkant van de verwachtingen zat. Nadat Nutricia vanochtend een geruststellende uitleg aan financiële analisten had gegeven beperkte het koersverlies zich tegen het middaguur tot 12,10.

ABN Amro moest gisteren al een fors koersverlies incasseren en slaagde er vanochtend niet in zich te herstellen. De koers ging weer met guldens omlaag tot 43,20 gulden. Het koersverlies na de publicatie van de halfjaarwinst gisteren was daarmee opgelopen tot ruim 10 procent.

Grote verliezers waren vanochtend ook uitgevers Elsevier en Wolters Kluwer, die respectievelijk 1,30 gulden op 31,60 en 7,90 op 253 gulden moesten inleveren. Vedior verloor een gulden op 48,60, ondanks de flink hogere omzet die de Franse dochter BIS meldde.

Op de lokale markt ging Roto Smeets de Boer volledig onderuit. Beleggers straften de drukkerij genadeloos af voor de tegenvallende winst, die nog werd geflatteerd door een overname. Handelaren spraken van “een bittere teleurstelling.” Roto Smeets verloor twee tientjes en viel terug tot 92 gulden.

De dollar noteerde vanochtend lager met een koers van 2,0689 gulden tegenover 2,0790 gulden aan het eind van de handel gisteren. Ook het pond sterling stond lager, 3,2830 gulden tegenover een slotkoers van gisteren van 3,2996 gulden.

NEW YORK Na drie dagen winst werd Wall Street gisteren geconfronteerd met een flinke correctie. Na een relatief rustige handelsdag kwam de Dow Jones uit op een slotstand van 7893,95 punten, een verlies van 127,28 punten punten. De Dow Jones leverde daarmee 1,58 procent in. De omvang op Wall Street bedroeg 494 miljoen aandelen.

De aandelen stonden onder druk van zowel obligaties als van de termijncontracten. Toen de daling eenmaal was ingezet, besloten tal van beleggers stukken te verkopen om hun winst van de afgelopen dagen op te strijken, wat het verlies versterkte. Handelaren maakten zich nauwelijks druk om de enorme schommelingen van de afgelopen dagen. Dergelijke uitschieters zijn normaal op dit niveau, beweren zij.

Een fors verlies moest Philip Morris incasseren. De koers viel 2,6 procent terug, nadat bestuursvoorzitter Geoffrey Bible had erkend dat roken mogelijk de dood kan veroorzaken.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag fors gekelderd. De Nikkei-index van 225 fondsen zakte met 506,95 punten tot 18.650,17, een daling van 2,6 procent. De Japanse beurs reageerde evenals Amsterdam daarmee op het verlies van Wall Street gisteren.