VVD'er Bolkestein beschikbaar als premier

DEN HAAG, 22 AUG. VVD-leider Frits Bolkestein is beschikbaar als premier wanneer zijn partij bij de verkiezingen in mei volgend jaar de grootste wordt. Minister Hans Dijkstal (Binnenlandse Zaken) stelt zich kandidaat als fractievoorzitter van de VVD.

Bolkestein ging gisteren tijdens het televisieprogramma Het Reces in op een vraag over het premierschap, hoewel hij eerder bij herhaling heeft gezegd over deze kwestie pas drie weken voor de verkiezingen duidelijkheid te willen geven. In Het Reces reageert de gast met 'waar' of 'onwaar' op stellingen en op de stelling 'ik ben beschikbaar als premier' reageerde Bolkestein met een 'waar'. In een toelichting zei hij daarna: “Als mijn partij dat wil ben ik beschikbaar, maar ik weet niet of ik het zelf wil.”

De kandidatuur van Bolkestein zal een belangrijke rol spelen tijdens de verkiezingscampagne, zo wordt in Den Haag verwacht. De VVD is op dit moment in de opiniepeilingen even groot als of groter dan de PvdA, maar Bolkestein zelf is veel minder populair dan Kok. In Nederland is het gebruik dat de grootste partij de premier levert, een beginsel dat de afgelopen maanden door verscheidene VVD-prominenten publiekelijk is omarmd.

Minister Dijkstal toont nu openlijk interesse in de functie van fractievoorzitter en partijleider. In een vraaggesprek dat morgen in De Telegraaf verschijnt, zegt de 54-jarige vice-premier: “Als Bolkestein volgend jaar het kabinet ingaat, zullen er verschillende kandidaten voor zijn opvolging zijn, en meld ik me als een van die kandidaten voor die post aan.” Hij noemt het fractievoorzitterschap “een droom, het mooiste wat je kan overkomen”.