Vulkaanuitbarsting Montserrat

Foto: MONTSERRAT - Een vrouw toont haar ongenoegen over de manier waarop de overheid op het door een alles verwoestende vulkaanuitbarsting bedreigde Caraïbische eiland Montserrat de bevolking probeert te helpen. Montserrat wordt bedreigd door de vulkaan de Soufrière. Bertrand Osborne, de premier van de Britse kolonie, heeft gisteren zijn ontslag ingediend bij de Britse gouverneur, Frank Savage.

Dat gebeurde nadat zijn regering haar vertrouwen in hem had opgezegd. Osborne werd eerder op de dag nog uitgejouwd toen hij een boze menigte voor zijn kantoor probeerde toe te spreken. Een aanbod van de Britten voor financiële ondersteuning van de inwoners die willen vertrekken zodat ze zich elders kunnen vestigen, voldoet niet aan de verwachtingen.

Ondertussen blijft de 'veiligheidszone' in het noorden van het 63 vierkante kilometer grote eiland krimpen. Na vier eeuwen 'rust' begon de Soufrière in juli 1995 actief te worden. Van de 11.000 inwoners van Montserrat heeft meer dan de helft sindsdien het eiland verlaten. Bij nieuwe uitbarstingen in juni van dit jaar kwamen 19 mensen om het leven. De vrijwillige evacuatie van de eilandbewoners die woensdag begon, verloopt traag. (Foto Reuter)