Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Muziek

Volodos overtuigt bij vlagen

Concert: Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly. M.m.v Arcadi Volodos, piano. Programma: Keuris, Rachmaninov, Stravinsky. Gehoord: 21/8, Concertgebouw Amsterdam. Avro-radio 6/9, 16u.

De drie zomerconcerten die het Koninklijk Concertgebouworkest deze maand in eigen huis gaf, staan formeel los van de reeks Zomerconcerten die twee maanden lang de programmering van het Concertgebouw domineert. Het laatste van de drie vond gisteren plaats met de Russische pianist Arcadi Volodos als solist.

Aangeprezen als 'a genius of the piano' was de roem Volodos al vooruitgesneld. Toch kon de in St. Petersburg geboren pianist, die momenteel in Madrid zijn spel vervolmaakt, slechts bij vlagen overtuigen tijdens zijn debuut bij het koninklijk gezelschap. Deels was het orkest onder leiding van Riccardo Chailly daar debet aan. Hoewel de solistische inbreng in het openingsdeel uit Rachmaninovs Tweede pianoconcert vooral bestaat uit begeleidende en decoratieve passages, maskeerde een fors orkestvolume meermaals het lastige vingerwerk. Volodos' eigen begeleidingfiguren in het langzame middendeel deden wat onvast aan; zozeer dat de tweede klarinettist die de pianist hierin nu en dan wat eenzaam bijstaat alle zeilen moest bijzetten om hem enigszins van repliek te kunnen dienen. Volodos wist echter alle twijfels over zijn ritmische alertheid weg te nemen in de razend lastige fugatopassage uit de Finale.

De orkestklank in Rachmaninovs concert was hier en daar aan de troebele kant, en had weinig van die kleurrijke tintelingen en zacht golvende pendelingen die de uitvoering van Tristan Keuris' Drie preludes voor orkest zo genietelijk maakten. Het was evenwel onmiskenbaar dat het gezelschap alle kaarten had gezet op Petroesjka van Stravinsky. Met een stuwende precisie liet Chailly het Concertgebouworkest dansen, slepen, pompen en pirouetteren. Als iemand op deze avond aanspraak kon maken op het predikaat 'genius', dan was het wel Chailly. Op zijn beste momenten is Chailly gewoonweg 'a genius of the orchestra'.

Tijdens de eerste abonnementsconcerten van dit seizoen (10 tot en met 13 september) zal Chailly worden vervangen door de Engelse dirigent David Atherton. De komende twee weken gaat het orkest op tournee. Opgetreden wordt in de Semper Oper in Dresden, het Gewandthaus in Leipzig, op festivals in Luzern, Santander en San Sebastián, waarna de internationale tournee wordt besloten in Londen. Een van de optredens die het Concertgebouworkest daar bij de populaire Proms geeft wordt rechtstreeks door de BBC op televisie uitgezonden.