Vliegtuigje door F-16 verjaagd uit luchtruim

LEEUWARDEN, 22 AUG. Een F-16 van de vliegbasis Leeuwarden heeft dinsdag boven de Friese hoofdstad met donderend geraas een sportvlieger uit het luchtruim gejaagd. De Cessna 172, met aan boord vier passagiers, was vanaf Eelde opgestegen voor een rondvlucht boven Friesland. Het toestel vloog op zeker moment de controlezone van de vliegbasis Leeuwarden binnen, terwijl de hoogte niet kon worden afgelezen op de radar van de verkeersleiding.

Elk vliegtuig dat lager vliegt dan 3.000 voet en zich binnen de zogeheten controle area (CTA) bevindt, heeft hiervoor toestemming nodig van de verkeerstoren. Landende en startende F-16's werden bij de sportvlieger uit de buurt gehouden. Uit voorzorg, en om gevaarlijke situaties te vermijden, is besloten een F-16 die al in de lucht was naar het sportvliegtuigje te dirigeren. Dat gebeurde volgens een voorlichter van de luchtmacht op een hoogte van 2.800 voet, 850 meter. De piloot van de Cessna beweert overigens dat hij op 3.400 voet vloog. De F-16 maakte vleugelbewegingen om het sporttoestel te bewegen het luchtruim te verlaten. De Cessna vloog daarop terug naar de thuisbasis. Volgens de voorlichter had de actie van de F-16 ook tot doel te checken of de Cessna niet in moeilijkheden was. “Hij reageerde namelijk niet op oproepen via de boordradio.”

De luchtactie ging gepaard met een hels kabaal, veroorzaakt door de naverbrander van de straaljager. Het gebruik ervan was nodig voor extra vermogen, waarmee de F-16 de korte bochten kon maken om naast de langzamer vliegende Cessna te kunnen komen. Het lawaai veroorzaakte een stroom aan telefoontjes bij de basis, afkomstig van geschrokken Leeuwarders. De geluidsoverlast duurde ongeveer vijf minuten.

Een woordvoerder van de Noord-Nederlandse Aero Club (NNAC) in Eelde zegt dat de betreffende sportvlieger hevig schrok toen hij de F-16 naast zich zag opduiken. “Als sportvlieger ben je niet gewend in formatie te vliegen. De Cessna-piloot zei me dat hij boven de 3.000 voet vloog en dan ben je niet verplicht dat te melden.”