Verlies tegen Feyenoord baart MVV weinig zorgen

MAASTRICHT, 22 AUG. Wie als vreemde het stadion De Geusselt binnenwandelt, krijgt niet gauw een warm gevoel. Het onderkomen van MVV is een bouwval. Oude en nieuwe tribunes wisselen elkaar af. De karakteristieke sintelbaan is enkele jaren geleden bij de verbouwing van het stadion verdwenen en vervangen door een smalle grasstrook die het publiek meer bij het spel binnen de lijnen betrekt. Meeleven met hun club doen de toeschouwers in Maastricht zeker. Bij elke aanval van MVV ging gisteravond een golf van enthousiasme door De Geusselt. De 3-0 nederlaag tegen Feyenoord werd niet als verontrustend beschouwd. Het had er alle schijn van dat ermee rekening was gehouden.

Het enthousiasme van bijna achtduizend Limburgse fans was vertederend en misleidend tegelijk. Na de promotie van de eerste divisie naar de eredivisie heeft MVV van Maastricht weer een voetbalstad gemaakt. Op het Vrijthof liepen gisteren supporters, blozend van opwinding vlak voor de seizoensopening. Na twee jaargangen met bescheiden clubs als Veendam en Excelsior als weinig aansprekende bezoekers, worden de Nederlandse topclubs vol verwachting tegemoet getreden. Niemand in Maastricht die zich bij voorbaat lijkt neer te leggen bij het schijnbaar onafwendbare: degradatievoetbal.

Trainer Körver is een rasechte optimist. Als doelman van MVV stond hij in zijn zwarte kloffie met veel bravoure ballen te vangen. Als trainer van MVV staat hij in een fluorescerend trainingspak agressief commentaar te geven. Körver in discussie met de grensrechter, het is een telkens terugkerend ritueel. Na de kansloze nederlaag tegen Feyenoord sprak hij over “mogelijkheidjes die geen kansen waren”, over de “goede organisatie” en de “flutgoals” van de tegenstander. “We hebben gestreden met onze middelen en die zijn niet gering. We hebben een ploeg die goed kan voetballen en alleen nog wat ervaring mist.”

De woorden waren van een partijdige trainer, die als geen ander in staat is zijn spelers op te peppen. De geboren en getogen Limburger - hij noemt zichzelf een jongen van de Mijnstreek - waakt als een vaderfiguur over de uitgedunde selectie van MVV. Körver zal zijn middelmatige spelersgroep niet snel afvallen. Hij beschouwde het kampioensfeest van de eerste divisie als een hoogtepunt in zijn trainersloopbaan. “Het is een machtig mooie groep. Met deze jongens durf ik de strijd best aan te gaan. Als het moet durven ze de mouwen gerust op te stropen.”

Helaas voor Körver ontbreekt het zijn spelers aan kwaliteit en ervaring. De tijden van Willy Brokamp en Jo Bonfrère zullen niet meer terugkeren. Voetballers met een grote technische en tactische bagage spelen tegenwoordig alleen als jongeling bij een provincieclub. Daarna worden ze overgenomen door kapitaalkrachtige organisaties als Feyenoord, dat de afgelopen jaren de beste spelers van middelmatige clubs heeft ingelijfd. Voetballers als Korneev (voorheen Heerenveen) en Bosvelt (voorheen FC Twente) zaten gisteravond op de reservebank. In het sterrenshirt van MVV zouden ze vast en zeker spelbepalend zijn geweest.

Het verschil in kwaliteit schuilt in de spelers, de stadions en de begroting van beide clubs. MVV moet de verbouwing van De Geusselt met eigen middelen financieren. “Er komt geen dubbeltje subsidie aan te pas”, zegt technisch directeur Sef Vergoossen. Twintig miljoen gulden is uitgetrokken voor de verbouwing, die over drie jaar is uitgesmeerd. Ter vergelijking: Feyenoord kocht de Argentijnse spits Cruz in één klap voor tien miljoen. De onoverdekte staantribunes van MVV worden overdekte zittribunes. De hoeken van het veld worden opgevuld en de hoofdtribune wordt verder opgetrokken. In het jaar 2002, als MVV zijn centennial viert, kan het stadion veertienduizend toeschouwers herbergen. “Meer dan genoeg voor een bescheiden cluppie”, zegt Vergoossen.

Of de 60-jarige Körver de voltooiing van De Geusselt zal meemaken, is voor hem van ondergeschikt belang. De Limburger heeft “te veel meegemaakt in de voetballerij om zich over randverschijnselen druk te maken”. Körver weigert nog langer te discussiëren met het bestuur over versterkingen van zijn krappe selectie, nadat tijdens de perspresentatie begin deze maand een vermakelijke discussie was ontstaan tussen de trainer en voorzitter Wesley. Beide heren hadden een totaal verschillende visie op het aankoopbeleid. De donkere Denen Nygaard en Perez zijn de nieuwelingen waarmee Körver heeft ingestemd.

De trainer spreekt diplomatieke taal wanneer hij wordt herinnerd aan de onenigheid met zijn voorzitter. “Laat ik zeggen dat iedereen hier zijn best doet. Ik concentreer me voortaan alleen op winnen en verliezen. Ik voel geen sentimenten bij MVV. Ik ben hier werknemer en moet net als ieder ander presteren. Als het aan mij ligt blijven we nog een poosje in de eredivisie spelen, met goed verzorgd en aantrekkelijk voetbal.”

Feyenoord behaalde gisteravond een degelijke 3-0 zege op MVV. Na acht minuten scoorde Van Bronckhorst uit een vrije trap. Hij draaide de bal met een boog om de Maastrichtse muur in de bovenhoek. Het was de enige opwindende actie in de eerste helft. Na rust profiteerde Feyenoord van de vermoeidheid bij de tegenstander. Na drie minuten scoorde de Uruguayaanse verdediger Picun na een hoekschop via het lichaam van MVV'er Nygaard. Dezelfde speler zorgde ook voor de derde treffer. Na een hoekschop van de rechterkant kon Picun de bal ongehinderd inkoppen. Van Bronckhorst trof met een kopbal uit een voorzet van invaller Van Gobbel nog een keer de paal.

    • Jaap Bloembergen