Veel schade bij brand in Schiedam

ROTTERDAM, 22 AUG. Een uitslaande brand in een palletgroothandel in Schiedam heeft vannacht voor zeker vier miljoen gulden schade aangericht. De politie sloot uit voorzorg anderhalf uur lang een deel van de A20 af omdat de vijftig meter hoge vlammen de elektriciteitskabels boven de weg bedreigden. Ook het treinverkeer tussen Schiedam en Delft-Zuid werd stilgelegd.

De brand brak donderdagavond rond elf uur uit in de groothandel van de firma Bremer & Zn. Hetzelfde bedrijf ging in 1993 al in vlammen op. Ook toen was er een miljoenenschade. Het vermoeden bestond dat de brand was aangestoken, maar de dader is nooit gevonden. Ook nu wordt onderzocht of de brand is aangestoken. Een woordvoerder van de brandweer: “Het vuur ontstond midden in de stapel pallets en die vliegen niet vanzelf in brand. Bovendien bleek de brand op meerdere plaatsen te zijn begonnen. Dat wijst op brandstichting.” Volgens de woordvoerder lijken de twee branden erg op elkaar. In beide gevallen ontstonden de branden op een verlaten industrieterrein en op meerdere plaatsen in de pallets.

In 1993 knapten de elektriciteitsdraden en liep ook de elektriciteitsmast waarover de draden lopen schade op. De firma Bremer werd juist vorige week door de rechter aansprakelijk gesteld voor de zes ton schade die elektriciteitsproducent EZH hierdoor opliep. Bremer is daartegen in hoger beroep gegaan. EZH heeft vandaag de firma Bremer opnieuw aansprakelijk gesteld voor de schade aan de elektriciteitsdraden door de brand van gisteren. Het is nog niet duidelijk of de mast ook schade heeft opgelopen.

In Rotterdam werd gisteren brand gesticht door een man die een langdurig uitkeringsconflict heeft met het GAK. Donderdagmiddag stak hij het archief van het GAK in brand. Het archief is zwaar is beschadigd door vuur en bluswater. Ruim tweehonderd mensen moesten het gebouw aan de Rochussenstraat verlaten.

De man gooide een raam in en wierp een blik benzine naar binnen. Vervolgens stak hij de vloeistof aan. De brandweer gooide de smeulende en onbeschadigde archiefmappen door het raam naar buiten. De verdachte stond zelf naar de brand te kijken toen politie en brandweer arriveerden. Hij werd meteen opgepakt.