Van Mierlo

DE TELEGRAAF

[Minister Van Mierlo] zou verhinderd hebben dat het openbaar ministerie in Den Haag Brazilië om uitlevering van Bouterse zou vragen, terwijl het kabinet had besloten de strafvervolging tegen Bouterse door te zetten en ook internationaal om zijn uitlevering had gevraagd.

De minister heeft natuurlijk recht op een weerwoord. Maar als de feiten zo zijn, dan is de bewindsman ver over de schreef gegaan. Hij heeft zich dan op een onaanvaardbare wijze gemengd in justitiële zaken.

Er blijft ook niets over van zijn eerdere publieke verklaring dat de vervolging van Bouterse een justitiële zaak was en geen politieke. Hij heeft zaken door elkaar gehaald die gescheiden hadden moeten blijven. Daarmee heeft hij ook internationaal de naam van ons land te grabbel gegooid.

Zo'n minister is niet te handhaven.

Dat geldt ook voor zijn collega Sorgdrager (Justitie). Zij is de eerst verantwoordelijke voor de rechtsgang in ons land. Zij had zich niets aan Van Mierlo gelegen moeten laten liggen. Door dat wel te doen heeft ze verzaakt. Een onvergeeflijke misser.