TWEE DODI'S.

De Egyptische miljonair Dodi Al-Fayed (41) wordt steeds bekender. Een paar weken geleden was hij als zoon van Mohammed Al-Fayed, de eigenaar van onder meer het Londense warenhuis Harrods, alleen nog rijk en onbekend. Maar sinds hij enige weken vaak in het gezelschap van prinese Diana wordt gezien, wordt de kennis over hem steeds gedetailleerder.

Zo maakte het Amerikaanse fotomodel Kelly Fisher ruim een week geleden bekend dat Dodi Al-Fayed zijn verloving met haar plotseling had verbroken, toen hij prinses Diana leerde kennen. Als bewijs liet zij een grote ring van safier zien.

Suzanne Gregard, een ex-vrouw van Al-Fayed, liet vervolgens in het Engelse dagblad The Independent weten dat Fisher haar een ander verhaal had verteld. “Een paar weken geleden was ik met vrienden in The Sky Bar op Sunset Boulevard (in Los Angeles, B.H.), toen we Kelly Fisher tegenkwamen”, zei Gregard in The Independent. “Ze zei: 'Ik heb met hem gebroken. Ik heb er genoeg van.' Maar ze zei ook: 'Ik heb de ring gehouden. Ik ben geen idioot.' Niet veel later zag ik haar hysterisch op het nieuws huilen en kondigde ze aan dat ze Dodi een proces zou aandoen. Ik vind dat heel merkwaardig.”

Vervolgens maakte Fisher tegen een kolossale vergoeding nog meer details bekend over Al-Fayed. “Dodi is geen groot minnaar”, zei ze in The Sun. “Hij weet niet hoe hij een vrouw moet behagen. Hij deed helemaal niet aan voorspel. Ik moest altijd het initiatief nemen. Op verschillende momenten heb ik subtiele hints gegeven om ons liefdesleven wat bevredigender te maken. Maar daar was hij helemaal niet in geïnteresseerd.”

“Onze verhouding was niet gebaseerd op seks. Ik hield van Dodi om zijn persoonlijkheid en om zijn vriendelijkheid”, aldus Fisher die ook nog vertelde dat hij haar had bedolven onder rozen, teddyberen en juwelen. Maar dit laatste was niets bijzonders, aldus de journalist Max Clifford in The Independent. “Dodi heeft karrevrachten ringen, horloges en juwelen gegeven aan vrouwen.”

Een van deze vrouwen is de Amerikaanse actrice Traci Lind (28), die zelfs twee keer een verhouding met Dodi Al-Fayed heeft gehad, eerst in 1986, toen Lind zestien was, en vervolgens vier jaar later toen Lind was getrouwd maar tijdelijk van haar man gescheiden leefde. Ook Lind vertelde uitgebreid over haar verhouding met de Egyptenaar. “Hij is ziekelijk jaloers en heel onzeker”, zei ze. “Dodi kan extreem emotioneel worden. Hij is toch steeds die kleine jongen, die een moederlijke vrouw zoekt die voor hem moet zorgen.” Lind zette een punt achter haar verhouding met Al-Fayed toen de Egyptenaar eiste dat ze van haar man scheidde en haar vervolgens bedreigde met een pistool. Maar Al-Fayed en prinses Diana passen volgens haar goed bij elkaar: “Hij heeft iemand nodig die altijd bij hem is. Hij en Diana lijken me een ideaal paar.”

Intussen zit in Canada een dubbelganger van Al-Fayed in de gevangenis. Op 17 juni werd Mohamed Yehia Saed (48), die zich lange tijd had uitgegeven voor Dodi Al-Fayed, tot twee jaar gevangenisstraf veroordeeld. Saed, oorspronkelijk een zeeman, maakte als Dodi Al-Fayed met zijn vermeende contacten met Hollywood-sterren en uitbundige levenswijze grote indruk op de kleine Egyptische gemeenschap in Toronto. Ook wist hij hiermee veel vrouwen te bekoren, aldus het dagblad The Toronto Sun, en leende duizenden dollars van hen. In november 1996 werd Saed in Montreal gearresteerd wegens oplichting. Toen bleek dat hij in 1990 in Orlando, Florida, al twee jaar in de gevangenis had gezeten voor precies hetzelfde vergrijp.