Topman erkent roken als doodsoorzaak

ROTTERDAM, 22 AUG. Topman Geoffrey Bible van Philip Morris heeft gisteren erkend dat honderdduizend Amerikanen, “mogelijk” zijn overleden aan de gevolgen van het roken. Het is de eerste keer dat de bestuursvoorzitter van de grootste Amerikaanse sigarettenfabrikant toegeeft dat er een mogelijk verband is tussen roken en overlijden.

De schadelijke werking van sigaretten werd nog eens benadrukt in een gisteren gepubliceerd onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Pittsburgh. Zij concluderen dat mensen die meer dan 25 jaar hebben gerookt het celweefsel in hun longen zozeer hebben aangetast dat stoppen met roken die schade niet meer ongedaan maakt.

In de Verenigde Staten buigt het Congres zich binnenkort over een akkoord ter waarde van 750 miljard gulden tussen de tabaksindustrie en een verzameling openbare aanklagers en advocaten. Dat akkoord zou een einde maken aan de meeste rechtszaken tegen de industrie.

Topman Bible van Philip Morris deed zijn uitspraak tijdens een anderhalf uur durend verhoor door de openbaar aanklager in een vooronderzoek in een zaak van de staat Florida tegen de industrie. Florida eist een schadevergoeding van 12,3 miljard dollar (26 miljard gulden) voor de kosten die de zorgsector heeft gemaakt in verband met ziekten die door roken zouden zijn veroorzaakt.

Ron Motley, die namens de Amerikaanse overheid optreedt, is van mening dat de verklaring van Bible grote gevolgen kan hebben. Tot nu toe had alleen Bennett LeBow, die aan het hoofd staat van Liggett Group, een veel kleinere fabrikant, verklaard dat roken verslavend werkt en de dood tot gevolg kan hebben. Alle anderen hebben een dergelijk verband altijd tegengesproken. Vandaag wordt in hetzelfde onderzoek de topman van RJR Nabisco, Steven F. Goldstone, ondervraagd.

Volgens cijfers van de Amerikaanse gezondheidssector sterven elk jaar 450.000 Amerikanen aan de gevolgen van roken en meeroken.

Overigens stelde Bible gisteren nadrukkelijk niet te geloven dat roken longkanker veroorzaakt. Mocht zijn wetenschappelijk team hem vertellen dat dat wel het geval is, “dan zou ik de fabrieken ogenblikkelijk sluiten om de zaak beter in de hand te krijgen.” Het best verkochte merk van Philip Morris (jaaromzet 140 miljard gulden) is Marlboro.

Onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh vonden dat roken een “biologische schakel” omdraaide in de longen van rokers die 25 jaar lang meer dan 20 sigaretten per dag gebruikten. Bij die groep rokers vonden de onderzoekers een proteïne met de naam GPR die de splitsing van cellen zou veroorzaken. Die celsplitsing zou weer kunnen leiden tot longkanker.

De onderzoekers hopen dat het in de toekomst mogelijk wordt longkanker bij langdurige rokers beter te bestrijden.

(AP/KRF/Reuter)