Tegenslag voor tegenstanders Talibaan

NEW DELHI, 22 AUG. De tegenstanders van de streng-islamitische Talibaan in Afghanistan hebben gisteren een forse tegenslag te verduren gekregen. Bij een vliegongeluk in de centraal gelegen provincie Bamiyan kwam de pas vorige week benoemde 'premier' Abdul Rahim Gaffurzai om het leven.

Gaffurzai stond aan het hoofd van een regering van de tegenstanders van de Talibaan in het noorden van Afghanistan. Het gezag van deze 'regering' is echter zelfs in de 30 procent van Afghanistan die ze in theorie in handen heeft, maar gering. Gaffurzai had in Bamiyan overleg willen voeren met lokale shi'itische leiders over deelname aan zijn coalitiekabinet.

De belangrijkste Tadzjiekse en Oezbeekse leiders van de alliantie tegen de Talibaan koesterden hoge verwachtingen van Gaffurzai, die eerder carrière had gemaakt als diplomaat. Hij gold als iemand die de kloof tussen de partijen kon overbruggen.