Taiwanese premier dient zijn onslag in

TAIPEI, 22 AUG. De Taiwanese eerste-minister Lien Chan heeft gisteren zijn ontslag ingediend. Hij heeft daarmee de weg vrijgemaakt voor de populaire Vincent Siew, die door president Lee Teng-hui direct werd gevraagd de nieuwe premier te worden. Siew heeft beloofd de relaties van Taiwan met China te zullen verbeteren.

De formele benoeming van Siew, een voormalig diplomaat en minister van Economische Zaken, zal eind deze maand plaatshebben, na het jaarlijkse congres van de regerende Nationalistische Partij. De premierwisseling was al maanden in de maak. Siew wordt gezien als de beste man om de Nationalistische Partij in het zadel te houden. De partij heeft eerder aan invloed ingeboet door een reeks schandalen, misdaden en corruptie in Taiwan.

De economische groei behouden, de levensstandaard verhogen en de relatie met China opnieuw op peil brengen, zijn de belangrijkste doelen van het beleid dat de 58-jarige Siew wil voeren. “De normale ontwikkeling van overzeese relaties is erg belangrijk”, zei Siew, doelend op China. “We hopen daar een doorbraak te vinden.”

De betrekkingen met de Volksrepubliek China, dat aan de andere kant van de Straat van Taiwan ligt, zijn bekoeld sinds president Lee in 1995 een bezoek aan de Verenigde Staten bracht. China zag die reis als onderdeel van een campagne om de internationale erkenning van Taiwan te vergroten. Na de communistische machtsovername in Peking van 1949 vestigde het verslagen nationalistische bewind zich op Taiwan. China is Taiwan steeds als afvallige provincie blijven beschouwen.

Aftredend premier Lien was onder druk komen te staan na een reeks gewelddadige misdaden op het eiland, waaronder de kidnapping en moord van de 17-jarige dochter van een populaire actrice in april. Verwacht wordt dat hij kandidaat zal zijn voor de Nationalistische Partij bij de presidentsverkiezingen in 2000. Op zijn laatste persconferentie zei Lien trots te zijn op de tijdens zijn ambtstermijn bereikte economische kracht en politieke hervormingen in Taiwan. Hij betreurde de verslechterde relatie met China. Hij zal verder blijven ijveren voor meer internationale erkenning van Taiwan. (Reuter, AP)