SBS6-top schrikt van 'platheid'

AMSTERDAM, 22 AUG. De top van het commerciële televisiestation SBS6 heeft op het laatste moment een veto uitgesproken over een aantal programma-items die aanvankelijk voor het nieuwe seizoen gepland stonden. SBS6-directeur Fons van Westerloo is zich “wezenloos geschrokken” over de platheid ervan.

Het was aanvankelijk de bedoeling in het programma Love jongeren voor hun nietsvermoedende ouders hun homoseksualiteit te laten bekennen. Ook lag het in de planning kandidaten voor de camera hun relatie te laten verbreken. Voor deze programma-onderdelen waren door producent John de Mol Produkties al kandidaten opgeroepen.

De leiding van SBS6, programma-directeur Bart Soepnel en Fons van Westerloo, greep in. Van Westerloo eiste van zijn medewerkers de garantie dat de gewraakte onderdelen niet zullen verschijnen. “Ik wil me niet ongelukkig voelen over de programma's die we uitzenden.” Hij betreurt het dat er al kandidaten waren opgeroepen. “Dat is te voorbarig geweest.”

Van Westerloo schrapte ook het zogeheten 'Ben jij de Lekkerste thuis?', voorzien als onderdeel van een talkshow van Goedele Liekens. Hierin zou 10.000 gulden worden uitgeloofd voor de vrouw die op de meest originele manier uit de kleren zou gaan.

“Ik heb bezwaar aangetekend”, verduidelijkt Van Westerloo. “Niet omdat het niet mooi in beeld te brengen zou zijn, maar het mag nooit gebeuren dat een man tegen zijn vrouw zegt: 'schat, we kunnen de huur niet betalen, ga jij maar in je blote kont staan bij SBS6.”'

Al eerder nam Van Westerloo de beslissing het controversiële programma Over de Rooie te beëindigen. Hierin lieten mensen zich op de meest ontluisterende manieren voor gek zetten voor 1000 gulden. “Het ging al het andere dat we op de zender doen overschaduwen”, zegt Van Westerloo. “Met de verdwijning van het programma is het ranzigheidspercentage bij SBS6 gezakt.”

    • Japke-d. Bouma