Regering Kroatië biedt joodse volk excuses aan

ZAGREB, 22 AUG. De Kroatische regering heeft zich bij het joodse volk verontschuldigd voor de misdaden die de Kroatische nazi's in de Tweede Wereldoorlog hebben gepleegd. De stap maakt het aanknopen van diplomatieke betrekkingen met Israel mogelijk.

Tijdens overleg in Boedapest werden Kroatische en Israelische diplomaten het gisteren eens over de ondertekening, in september, van een akkoord over diplomatieke relaties en samenwerking.

Israel heeft Kroatië na 1991, toen het onafhankelijk werd, niet erkend. De relaties tussen beide landen werden belast door het verleden: tussen 1941 en 1945 was Kroatië een fascistische marionettenstaat onder Duitse bescherming, waar het Ustaša-regime naast Serviërs en Roma ook op grote schaal joden uitmoordde. Het nieuwe Kroatische bewind nam naar het oordeel van Israel na 1991 te weinig afstand van dat verleden; president Tudjman bagatelliseerde integendeel de wandaden van het Ustaša-regime. Tudjman heeft het vaak aan de stok met de leiders van de kleine joodse gemeenschap in Kroatië en werd uitgefloten toen hij de opening van het Holocaust-museum in de VS bijwoonde.

De Kroatische regering bood gisteren het joodse volk haar verontschuldigingen aan in termen die in dit verband niet eerder zijn gebruikt. “Het nieuwe, vrije en democratische Kroatië veroordeelt integraal de nazi-misdaden van de Holocaust en de genocide op het joodse volk in veel Europese staten, inclusief Kroatië. In naam van het Kroatische volk en de regering bieden we daarom het Israelische volk en de regering onze excuses aan en betuigen we onze spijt voor de misdaden die in de nazi-tijd tegen het joodse volk is gepleegd door het quisling-regime”, aldus een verklaring, uitgegeven door de chef van de Kroatische delegatie in Boedapest, Hrvoje Šarinic, Tudjmans belangrijkste adviseur en oud-premier. “Fascisme, rassenhaat, xenofobie en antisemitisme zijn afstotelijk en de democratische regering van Kroatië en het volk wijzen die categorisch af.” (Reuter, AFP)

Onze correspondent in Israel voegt hieraan toe:

Jossi Sarid, de leider van de Israelische Burgerrechtenpartij, heeft vanmorgen zeer ernstige bezwaren gemaakt tegen een voorgenomen bezoek van president Tudjman aan Israel. “Hij is een anti-semiet”, zei Sarid tijdens een vraaggesprek met radio Israel. “Tudjman heeft gezegd er trots op te zijn dat zijn vrouw geen zigeunerin of jodin is”. [In werkelijkheid heeft Tudjman gezegd “blij te zijn niet met een Servische of jodin te zijn getrouwd”, red.] Bovendien herinnerde Sarid er aan dat Tudjman als historicus boeken heeft geschreven “waarvan het anti-semitisme afdruipt”.

Sarid zei dat hij tijdens een bezoek aan Kroatië heeft geweigerd in te gaan op uitnodigingen van het bureau van de president door Tudjman te worden ontvangen. Volgens hem zou het een schande voor de eer van het joodse volk zijn als Tudjman volgens het officiële programma van staatsbezoek een bezoek zou brengen aan Yad Vashem in Jeruzalem, waar de joodse slachtoffers van het fascisme worden herdacht.