Rechtbank keurt 'deal' OM met getuige Karman af

AMSTERDAM, 22 AUG. Het openbaar ministerie is gisteren niet-ontvankelijk verklaard in de zaak tegen Ad Karman. Karman was in het strafproces tegen drugshandelaar Johan V., de Hakkelaar, eerder dit jaar de belangrijkste getuige.

In ruil voor belastende verklaringen tegen de Hakkelaar en de zijnen zegden de officieren van justitie Teeven en Witteveen Karman toe dat hij niet meer de gevangenis in hoefde, ook al zou de rechtbank hem veroordelen voor zijn eigen rol in het syndicaat van de Hakkelaar. Karman stond bekend als 'chef laden en lossen' binnen de wereldwijd opererende hasjbende.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de officieren met deze afspraak de beginselen van een goede procesorde ernstig hebben geschonden. De toezegging om de 53-jarige Karman hoe dan ook uit de cel te houden “ondermijnt de rechtskracht van rechterlijke uitspraken” en is in strijd met de wet.

De officieren hebben volgens de rechtbank de belangen van Karman als verdachte onvoldoende gerespecteerd. Een van de bezwaren tegen de gewraakte 'deal' tussen justitie en Karman was dat Karman tijdens de totstandkoming ervan niet werd bijgestaan door een advocaat. Volgens het openbaar ministerie heeft Karman er zelf voor gekozen de onderhandelingen over zijn rol in het Hakkelaar-proces zonder raadsman te voeren. Bij het vaststellen van de deal heeft Karman zich “in belangrijke mate verlaten op de deskundigheid van de officieren van justitie”, aldus de rechtbank. Een van het openbaar ministerie onafhankelijk advies ontbreekt. Daarmee is volgens de rechtbank in Amsterdam onvoldoende voldaan aan het basisprincipe van de 'gelijkheid der wapenen' in het strafrecht. Karman heeft afstand gedaan van zijn zwijgrecht als verdachte. Volgens de officieren deed hij dat vrijwillig.

De Hakkelaar en twee handlangers werden begin dit jaar mede op grond van de verklaringen van Karman veroordeeld tot hoge gevangenisstraffen. Het hoger beroep in de zaak van de Hakkelaar dient volgende maand.

Advocaat G. Spong, raadsman van de rechterhand van de Hakkelaar, Koos R., noemde de niet-ontvankelijkheidsverklaring gisteren “een geschenk uit de hemel”. “Dit vonnis is voor de verdediging een zeer aangename steun in de rug”, aldus Spong. Hij ziet in de overwegingen van de Amsterdamse rechtbank alle punten herhaald en bevestigd die hij en advocaat G. Mols tegen de deal tussen het openbaar ministerie en Karman hebben opgeworpen. “De rechtbank zegt onomwonden dat deze opsporingsmethode onrechtmatig is en deelt voor het OM de hardste sanctie uit: niet-ontvankelijkheid. Het OM is naar huis gestuurd.”

Het openbaar ministerie is niet geschrokken van het oordeel van de rechter in de strafzaak tegen Karman. “We hebben altijd ingecalculeerd dat deze zaak zo zou kunnen aflopen”, aldus een woordvoerder.