Ramsj

Roman Vishniac: To give them light (foto's). Gebonden, Simon & Schuster 1993, van ƒ 102,20 voor ƒ 49,50. De Verbeelding, Van Gennep en Het Martyrium Amsterdam.

Een kleine honderdvijftig zwartwit-foto's uit de nalatenschap van Vishniac (1897-1990), de fotograaf bij uitstek van het vooroorlogse joodse leven in Oost-Europa die naam maakte met zijn A vanished world. Ook dit boek is aan dat onderwerp gewijd, met nadruk op de joodse gemeenschap in steden als Warschau, Lodz en Lublin. Indringende, soms aangrijpende foto's van een wereld die nagenoeg volledig aan de Holocaust ten onderging. Bij De Verbeelding en Van Gennep ligt ook in de ramsj: Jazz 1955-1959, een fotoboek van Ed van der Elsken over de legendarische jazzconcerten die eind jaren vijftig in het Congresgebuw werden gegeven - door musici als Chet Baker, Ella Fitzgerald en Duke Ellington, om er slechts een paar te noemen. Van ƒ 80,- voor ƒ 39,50.

    • Henk Lagerwaard