Rabo groeit en kampt met tekort experts

AMSTERDAM, 22 AUG. De Rabobank kampt met een groot tekort aan experts in advisering aan particuliere klanten op het gebied van pensioen- en vermogensbeheer. “Wij hebben zo'n 400 vacatures”, zegt directievoorzitter drs. H. Wijffels, die vanochtend een 16,5 procent hogere nettowinst van 994 miljoen gulden bekendmaakte.

Het bedrijfsresultaat vóór belasting steeg nog harder: met ruim 18 procent tot bijna 1,5 miljard gulden. “In de sector van financieel advies is de arbeidsmarkt gewoon gespannen en wordt de facto stevig betaald”, vertelt Wijffels. Het “trapezewerk op de beurs” verraste de bank en stuwde de groeicijfers van de Rabobank en de animo onder de klanten nog eens extra op. Het aantal effecten- en optie-orders verdubbelde in de eerste zes maanden tot 1,1 miljoen, nadat het aantal in de eerste helft van 1996 ook al bijna was verdubbeld. De ontvangen effectenprovisies verdubbelden eveneens tot 320 miljoen gulden.

De keerzijde van de medaille is dat bij vermogensbeheerdochter Robeco weinig nieuwe vraag van particulieren naar beleggingsfondsen bestaat en dat ook de groei van nieuw spaargeld (bijna 11 miljard tot 200 miljard) onder het niveau van de eerste helft van 1996 (12 miljard gulden) ligt. De Rabobank is met bijna 40 procent marktaandeel de grootste Nederlandse spaarbank en bezit sinds begin dit jaar ook de helft van vermogensbeheerder Robeco.

Ondanks het tekort bij financiële adviseurs ontpopt de Rabobank zich, net als begin jaren negentig, als een banenmotor. In het eerste halfjaar lag het aantal volledige banen (1.500) de helft boven Wijffels' verwachting in februari toen hij de resultaten over 1996 presenteerde. De personeelsgroei bedraagt zo'n zeven procent (tot ruim 39.000 volledige banen; 42.700 medewerkers), aldus Wijffels, maar de groei van het zakenvolume is het dubbele. “Er wordt dus nog steeds productiviteitsgroei geboekt.”

De personeelsgroei hangt samen met stijgende kredietverlening (plus tien procent tot 246 miljard gulden) en met de onzichtbare inflatie die is ontstaan door de waardestijging van financiële bezittingen, zoals aandelen en huizen. De Rabobank is de grootste hypotheekverstrekker in Nederland en boekte 55.000 nieuwe hypotheekinschrijvingen, 5.000 meer dan in de eerste helft van 1996.

“De inflatie van de financiële bezittingen vind je niet terug in het prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie, maar wel in de balansen van de banken”, zo constateert de Rabobank-topman. Doordat de Rabobank een coöperatie is en geen aandelen op de efefctenbeurs kan uitgeven, kan de zakengroei bekneld raken door een achterblijvende toename van het eigen kapitaal dat banken daarvoor op last van De Nederlandsche Bank moeten hebben.

“Daar knijpt het nog niet”, zegt Wijffels. De Rabobank heeft, internationaal gezien, nog steeds superieure vermogensverhoudingen. Waar de internationale bankentoezichthouders een verhouding van 4 procent willen zien, zit Rabobank op 10,1 procent.

Wijffels gaat er vanuit dat de uitbundige groei van de laatste anderhalf jaar zich niet nog jaren zal voortzetten. “De waardestijging van financiële bezittingen kan zo niet doorgaan.”

De bank gaat wel actiever de verstrekte financeringen op haar balans sturen. Bijvoorbeeld door leningen te “verpakken” als effecten die vervolgens aan beleggers kunnen worden aangeboden. “Dat is een richting die gaandeweg betekenis krijgt, en voor de banken een meer algemeen fenomeen zal worden als met de invoering van de euro een grote Europese kapitaalmarkt ontstaat.”