Personeel Scania legt werk neer

ROTTERDAM, 22 AUG. Personeel van de vestiging van de Zweedse truckfabrikant Scania in Meppel heeft vanochtend het werk tijdelijk onderbroken. Aanleiding vormde de aankondiging door de Zweedse moedermaatschappij dat een onderzoek wordt ingesteld naar de samenvoeging van de productie van vrachtwagencabines.

Het personeel in Meppel, waar de cabines worden gemaakt, is bang dat tegelijk met de assemblage van assen en motoren de hele cabineproductie vanuit Nederland naar Zweden zal verhuizen. Dat zal volgens de betrokken vakbonden circa 300 banen kosten.

Het mogelijke banenverlies in Meppel komt bovenop het verlies van 325 arbeidsplaatsen bij Scania in Zwolle als gevolg van het beëindigen van de assemblage van assen en motoren in de fabriek daar.

De Industrie- en Voedingsbond CNV is bang dat de uitkomst zal zijn dat ook de productie van cabines in Zweden wordt geconcentreerd.

Dat zou het einde betekenen van de vestiging in Meppel. Bestuurder T. Katerberg wijst er op dat de werknemers in 1994 verslechtering van de arbeidsvoorwaarden hebben geaccepteerd, die Scania een besparing van vijf miljoen gulden zou hebben opgeleverd, in ruil voor de belofte dat Meppel openblijft.

Eerder dit jaar was al een onderzoek aangekondigd naar de productie van assen en motoren in Zwolle. Scania's hoofdkantoor in Södertalje maakte gisteren het besluit bekend dat die productie wordt overgeheveld naar Zweden. Tot het jaar 2000 zullen 250 banen verdwijnen en er loopt een onderzoek waardoor mogelijk nog eens 75 arbeidsplaatsen worden geschrapt.

Mogelijk verdwijnen dus 625 van de 1900 banen van Scania in Nederland. Er worden dan alleen nog chassis en complete trucks geassembleerd.

Tot nu toe vindt binnen het Scania-concern de montage van assen en motoren plaats op verschillende plekken in Europa, waaronder Zwolle. Scania wil de productie op één plek onderbrengen. Scania Zwolle denkt wel dat er voor de 300 mensen uit de assen- en motorenassemblage vervangende werkgelegenheid te vinden is bij de eindlijnen van de trucks. Het is waarschijnlijk mogelijk een deel van de werknemers te plaatsen bij de vrachtwagenassemblage in Zwolle die momenteel op volle toeren draait. Daar is Scania op zoek naar driehonderd extra medewerkers.