Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Overschot van Nederlandse handel daalt

ROTTERDAM, 22 AUG. Het Nederlandse handelsoverschot is in mei van dit jaar geslonken tot 1,9 miljard gulden. Mei vorig jaar was het overschot nog 2,5 miljard gulden. Over de eerste vijf maanden bedroeg het overschot 13,5 miljard gulden, vrijwel gelijk aan het cijfer van 13,4 miljard over de eerste vijf maanden van 1996.

Dit blijkt uit de jongste handelscijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het stagneren van het handelsoverschot kan remmend werken op de economische groei in het tweede kwartaal. In april en mei stagneerde het handelsoverschot op 4,5 miljard gulden, even veel als in april en mei vorig jaar.

De waarde van de import uit landen van de Europese Unie over mei raamt het CBS op 16 miljard gulden, 8 procent meer dan in die periode vorig jaar. De export naar die landen steeg met 6 procent tot 24 miljard. Het handelsoverschot met de EU-lidstaten over de eerste vijf maanden van 1997 bedroeg ruim 34 miljard.

De invoer van buiten de EU nam in mei ten opzichte van dezelfde maand in 1996 met 14 procent toe tot 11 miljard gulden. De uitvoer naar die landen bedroeg in mei van dit jaar ruim 6 miljard gulden. Dat was een stijging van 8 procent ten opzichte van mei vorig jaar.

Het handelstekort met landen buiten de EU was over de eerste vijf maanden van 1997 21 miljard gulden. Opgeteld bedroeg de totale uitvoer in mei 29,9 miljard gulden, tegen een invoer van 28 miljard gulden.