NKF saneert kwakkelende activiteiten in Duitsland

AMSTERDAM, 22 AUG. Kabelfabrikant NKF Holding gaat zijn sukkelende kopertelecom- en energiekabelactiviteiten in Duitsland onderbrengen in een combinatie met de Britse kabel- en bouwgroep BICC. Vervolgens worden de activiteiten drastisch gereorganiseerd, zo is gisteren bekendgemaakt.

Als gevolg hiervan verliezen twaalfhonderd werknemers hun baan. Sanering is volgens de NKF-directie geboden omdat de Duitse markt voor energiekabels en koperen kabels voor telecommunicatie structureel met overcapaciteit en een sterk prijsverval kampt.

Bij de vorming van gezamenlijke onderneming, waarin NKF 50 procent krijgt, worden de laag-, midden- en hoogspanningsactiviteiten van BICC KWO Kabel in Oberschöneweide (in het voormalige Oost-Berlijn) overgeheveld naar het West-Berlijnse NKF-onderdeel Kaiser kabel.

Ook NKF moet bloeden. De fabricage van kopertelecomkabel voor de Duitse markt wordt geconcentreerd in de fabriek van BICC KWO Kabel in Köpenick, ten koste van Neurenberg. Wel komt de productie voor de export geheel in Neurenberg terecht.

Tot nu toe sprak NKF van een incidenteel tegenzittende markt in Duitsland. Inmiddels bekent het bedrijf in Duitsland met laag- en middenspanning en kopertelecomkabels niet meer voldoende winst te kunnen maken. De overcapaciteit in beide markten is toegenomen. Vrijwel alle in Duitsland werkende kabelfabrikanten zijn in de verliezen beland.

Volgens de president-directeur van NKF, T. van de Laar, is sprake van een structureel overaanbod van 50 procent. Hij betitelde de transactie met BICC dan ook als “defensief”. “Echt fantastisch wordt het niet”, gaf hij toe. “ Wat we in de joint venture met de Britten stoppen moet hoognodig worden gerationaliseerd.” Activiteiten die NKF van strategische belang vindt, zoals glasvezel- en automatiseringskabels, blijven buiten de samenwerking.

De nieuwe joint venture krijgt een omzet van ongeveer 450 miljoen. De combinatie zal volgens NKF “een goede en toereikende winstgevendheid” krijgen. NKF zet nu in Duitsland met 856 man voor 475 miljoen gulden om, op een concerntotaal van 1,3 miljard. BICC heeft in Duitsland een omzet van 300 miljoen met 736 personeelsleden.

Bij BICC in Berlijn komen al begin 1998 ongeveer zeshonderd werknemers op straat te staan, bij NKF in Neurenberg zal de ingreep - ook een uiteindelijk verlies van circa zeshonderd banen - in de loop van de komende jaren een feit zijn. In Neurenberg zal de klap iets meer met natuurlijk verloop kunnen worden opgevangen.

NKF heeft, zoals eerder voorspeld, in de eerste helft van dit jaar een flink lagere winst behaald. De problemen in Duitsland speelden daarbij een belangrijke rol. Onder invloed van de scherpe prijsval op de belangrijke Duitse markt zakte het bedrijfsresultaat van 38,9 miljoen naar 28,7 miljoen gulden. Maar de export vanuit Nederland en Finland ontwikkelde zich voorspoedig. Dat dempte de effecten van de negatieve ontwikkelingen in Duitsland. De netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening zakte van 21,9 miljoen naar 19 miljoen. Dankzij een eenmalige buitengewone bate na belastingen van 4 miljoen gaf de netto winst een lichte stijging te zien van 21,9 miljoen naar 23 miljoen.

In februari van dit jaar voorspelde NKF dat de plotselinge, scherpe prijsdaling op de Duitse markt voor energiekabels zou kunnen leiden tot een aanzienlijk lagere netto winst over 1997. Met het oog op de nu voorgenomen transactie in Duitsland stelt de directie die voorspelling in positieve richting bij. Ze verwacht nu dat de daling van de netto winst uit gewone bedrijfsvoering minder dan 20 procent zal bedragen ten opzichte van vorig jaar (44 miljoen gulden). Door een extra voorziening voor (de Duitse) reorganisatie ter grootte van 25 miljoen zal de netto winst waarschijnlijk teruglopen tot circa 15 miljoen gulden.

De directie wil zich niet aan die uitkomst binden. De vraag is immers of de onderhandelingen met de Duitse vakbonden wel het resultaat opleveren waarop NKF denkt uit te komen, aldus directeur Van de Laar. Het bedrijf denkt dat de winst volgend jaar terug kan zijn op het niveau van 1996.