Nare avond voor Weisglas en Wiegel

Commotie in het kippenhok.

Een avondblad, gelukkig dit avondblad, brengt een levensgrote primeur en de andere media zijn gedwongen te reageren. Hoe doen ze dat? Met of zonder bronvermelding? Bagatelliseren ze de kwestie om hun achterstand te camoufleren? Het is altijd een genot om dat te volgen, behalve wanneer je als medium achterop ligt.

Het NOS-Journaal is, in tegenstelling tot sommige kranten, nooit de beroerdste als het gaat om bronvermelding - zo ook gisteren niet. Maar hoe verder? Van Mierlo redde het hachje van Bouterse - akkoord. Maar wie wil komen uitleggen wat zijn beweegredenen kunnen zijn geweest en hoe we die moeten waarderen?

De kippen stoven kakelend uit elkaar. Kamerleden die normaliter niet van het scherm zijn te branden, al was het maar om in Sterrenslag een duet te mogen zingen met René Froger, of diens kanarie, waren plotseling in geen velden of wegen te bekennen.

Nova had Frans Weisglas van de VVD willen hebben, toch niet bepaald een cameraschuw mens. “Maar hij wilde niet komen”, zei Nova's Rob Trip onthutst tegen een meneer van de Wereldomroep die te elfder ure als vervanger was opgetrommeld, vermoedelijk omdat hij zo lekker dichtbij woonde. Vervanger van Weisglas! Het moet een twijfelachtige eer zijn. (“Ik was gisteren op de tv omdat Weisglas niet wilde”. “Voor welk programma was dat dan in hemelsnaam?”)

Kok moest zich wel vertonen - daar is hij premier voor. Hij verstaat bovendien de kunst om op een vriendelijke, meegaande toon niets te zeggen. In alle journaals had hij het alsmaar over een puzzel “waaruit hij geen klein stukje wilde halen”. Toch wilden we alleen even weten of hij van Van Mierlo's blokkade geweten had - misschien is dat wel zó'n groot stuk van de puzzel dat het zaakje meteen is opgelost.

Bolkestein had de pech dat hij voor een live-uitzending bij NCRV's Het reces stond geboekt. Nu is Bolkestein zelden te flauw om iets te zeggen, en in het geval van Van Mierlo moet de verleiding voor hem zelfs per definitie akelig groot zijn. Hij sloeg beheerst toe: Van Mierlo moest wel 'uitstekende redenen' hebben voor zijn blokkade en zijn diplomatieke missie naar Rio was 'onverstandig en onhandig' geweest.

De uitzending leverde nóg een nieuwsfeit op: Bolkestein is beschikbaar als premier. Deze confessie werd hem ontwrongen door een tv-fenomeen waar ooit Barend en Van Dorp in hun sportprogramma mee zijn begonnen: het ja-of-nee-spel. De interviewer stelt een vraag en de geïnterviewde mag alleen maar met ja of nee antwoorden.

Het kan de mens voor ellendige dilemma's plaatsen. Eerst moest Bolkestein antwoorden op de vraag: “Bent u beschikbaar als premier?” Met het 'ja' had hij verrassend weinig moeite, het gleed eruit alsof hij 's avonds voor de spiegel al veel geoefend heeft als adspirant-premier. Daarna werd het lastiger.

De vraag luidde: “Zou Wiegel een betere premier zijn dan ik?” Bolkestein aarzelde en draaide, en zondigde vervolgens ernstig tegen de regels van het spel door omstandig uit te gaan leggen dat 'Wiegel de beste politieke redenaar van het land is'. Als Bolkestein het niet erg vindt - en dat vindt hij vast niet - trekken wij kijkers daaruit de conclusie dat Wiegel nóóit premier van Nederland wordt, zolang Bolkestein ook maar iets te zeggen heeft in de VVD.

Misschien dat zelfs Weisglas nog betere kansen heeft.

Moeten we het nog hebben over Jan Wiarda, als scheidend Utrechts hoofdcommissaris van politie ook te gast in Nova? Liever niet.

Wiarda is het type autoriteit dat alleen op de buis verschijnt als hij vermoedt dat de kust volledig veilig is. Alle affaires zijn nu achter de rug, een Nieuwe Uitdaging wacht hem. Laten we het dus over de toekomst hebben, meneer Trip! Uw programma is immers te kort om op al die zaken in te gaan!

Gelukkig liet Trip hem zweten als een jonge agent die voor het eerst de straat op moet.

    • Frits Abrahams