Leger lijkt kant van Karadzic te kiezen

WENEN / BANJA LUKA, 22 AUG. In de machtsstrijd in de Servische Republiek in Bosnië tussen president Biljana Plavšic en haar voorganger Radovan Karadzic lijkt het leger de kant van de laatste te hebben gekozen.

De generale staf zei vandaag in een verklaring dat het leger “de Servische Republiek met alle beschikbare middelen zal verdedigen” als Plavšic “de staat blijft destabiliseren, ondermijnen en isoleren” met behulp van “individuen, organen en organisaties die de Servische Republiek willen breken en een eenheidsstaat Bosnië-Herzegovina willen scheppen”. De verklaring - de eerste stellingname van het leger in het conflict - werd verspreid door SRNA, het persbureau van de Bosnische Serviërs dat vast in handen is van het Karadzic-kamp. Plavšic is opperbevelhebber van het leger.

Gisteren leek het Karadzic-kamp verder geïsoleerd te raken. Bij Banja Luka mislukte een hergroepering van de Karadzic-getrouwe politie die een dag eerder uit de stad was verdreven. Belangrijker nog was de overeenstemming die de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, in Wenen bereikte over de door Plavšic uitgeschreven vervroegde verkiezingen in de Servische Republiek.

Dat alle OVSE-leden, inclusief Rusland, akkoord gingen met Plavšic' initiatief is een tegenslag voor het Karadzic-kamp, dat van vervroegde verkiezingen niets wil weten.

De OVSE werd het niet eens over de wijze waarop ze de parlementsverkiezingen gaat begeleiden. Rusland wil niet dat de OVSE de hele organisatie op zich neemt, uit vrees dat de grote bemoeienis van de OVSE het Karadzic-kamp tot een boycot van de verkiezingen zou verleiden.

In de Servische Republiek zelf hebben de woensdag door SFOR uit hun burelen in Banja Luka verdreven Karadzic-gezinde politiemannen getracht op twintig kilometer van de stad een nieuw bolwerk te vestigen. Na enkele uren gaf de politiemacht, onder leiding van de onderminister van Binnenlandse Zaken, de poging op wegens de tegenwerking van de lokale Plavšic-gezinde politie. (Reuter, AP, AFP)