Krach patser

Opnieuw een signaal dat een financiële krach in aantocht is. Niet alleen de steeds heftiger uitslagen in de koersen op de aandelenmarkt wijzen op naderend donder en bliksem. Of het enthousiasme voor beleggen bij Jan Publiek. De angst regeert: handelaren durven buiten directe kennissen- en familiekring nog maar nauwelijks hun beroep te noemen, uit angst voor plakkende (aspirant-)beleggers.

Maar ook de strategie van marktpartijen geeft te denken, zoals de deze week aangekondigde samenwerking van Nationale Investeringsbank, Generale Bank en Bank Labouchere op het gebied van emissies en herplaatsingen van aandelen. Zij zijn geen van drieën een speler van betekenis op deze markt, die wordt gedomineerd door ABN Amro, dan een hele tijd niets en dan enkele banken die nummer twee claimen te zijn. Het enige detail dat werd prijsgegeven over de nieuwkomer is de verrassende vestigingsplaats: Den Haag. Madurodam heeft een beurs, maar Den Haag moet zich als financieel centrum nog bewijzen.

Precies tien jaar geleden wilden zes effectenhuizen een vergelijkbare joint venture bank oprichten die lucratieve aandelenplaatsingen zou uitvoeren. Ook toen zagen de kleintjes met lede ogen aan hoe de grote financiële instellingen de grote zaken deden. En hoe hun eigen beleggende klanten steeds op achterstand stonden als de grote banken weer eens een aantrekkelijke emissie deden, en de aandelenkoers van de beursnieuweling vervolgens omhoog schoot.

Het idee was goed, de praktijk dwong tot een stevige correctie. Toen de nieuwe bank zo goed als rond was, crashte de beurs op 19 okober en werd het woord aandelenemissie in Amsterdam twee jaar lang niet meer uitgesproken.

    • Menno Tamminga