Hendrix ziet CHIO slechts als een EK-test

ROTTERDAM, 22 AUG. Het 49ste CHIO in Rotterdam, dat gisteren is begonnen, is ondergeschikt aan de Europese kampioenschappen voor springruiters, volgende week in Mannheim. De meeste toppaarden krijgen rust en ontbreken dezer dagen in het Kralingse Bos. Van de Nederlandse equipe heeft alleen Emile Hendrix zijn Ten Cate Finesse meegenomen naar Rotterdam.

Hendrix waagt zijn eerste keus echter niet aan de meest prijzige rubrieken. Een licht proefje gisteren, een iets zwaardere vandaag, dan gaan paard en berijder weer naar huis. Voor de landenwedstrijd morgen en de Grote Prijs op zondag is geen belangstelling. “Het EK telt, niets anders”, zei Hendrix gisteren.

De Limburger kwam drie weken geleden in het Duitse Spangenberg ten val, waarbij hij zijn linkerknie blesseerde. Een consult bij PSV's clubarts Van den Hoogenband toonde een licht ingescheurde kruisband, inclusief een bloeduitstorting. Vorige week slaagde de gezondheidstest in Valkenswaard, hij werd negende in de Grote Prijs in de achtertuin van teamgenoot Jan Tops. In Rotterdam zag Hendrix weer verbetering. “We zijn er klaar voor”, zei de ruiter uit Baarlo.

Springruiters die bij de grote drie Nederlandse concoursen hippique de Grote Prijs winnen, krijgen meer geld. De organisatoren van Jumping Amsterdam, Indoor Brabant en het CHIO in Rotterdam hebben de Dutch Triple Town opgericht.

Eind oktober wordt het nieuwe initiatief in de praktijk toegepast. De winnaar van de Grote Prijs van Amsterdam op zaterdagavond ontvangt bij een herhaling in de Grote Prijs van 's-Hertogenbosch een premie van 100.000 gulden. Bij een derde zege, in het CHIO van Rotterdam, wordt het prijzengeld met een half miljoen gulden verhoogd. De Grote Prijzen staan los van de wereldbekerwedstrijden, die op andere dagen in Amsterdam en Den Bosch worden gehouden.

“Het is vooral onze bedoeling een nog breder publiek voor de paardensport te interesseren door hen een steeds aantrekkelijker deelnemersveld te kunnen garanderen”, aldus CHIO-voorzitter Cordia. (ANP)