Heerenveen legt lat langs schuttingen

HEERENVEEN, 22 AUG. Alle ongeveer duizend schuttingen in de gemeente Heerenveen zullen door ambtenaren worden gecontroleerd op de toegestane maximum hoogte van twee meter. Het gemeentebestuur stuurt de ambtenaren van milieu- en bouwtoezicht met een meetlat op pad, nadat er de afgelopen maanden diverse klachten over te hoge schuttingen binnenkwamen.

Een woordvoerder van de gemeente zegt dat niet zelden burenruzies ontstaan door een te hoge afscheiding. “Mensen klagen daarna bij ons over uitzicht wat belemmerd is of over schaduwen die in de tuin ontstaan nadat de buurman een schutting plaatste.”

Volgens de woordvoerder dreigt er wildgroei te ontstaan als de gemeente de zaak op zijn beloop laat. Vijf jaar geleden hield bouw- en woningtoezicht streng de hand aan vergunningen voor dakkapellen en schuttingen. Nadat er soepeler regels kwamen, nam het aantal voornamelijk houten afrasteringen toe.

Het nameten op de wettelijk toegestane hoogte van twee meter begint dit najaar in Heerenveen-Noord, waar overigens niet zo veel schuttingen staan. “We willen daar als een soort proef kijken waar we tegenaan lopen”, licht de woordvoerder toe. “Als twee buren naar volle tevredenheid op de erfgrens een houten afscheiding hebben staan van tweeëneenhalve meter, moet je je afvragen of je ze moet verplichten er een halve meter af te halen.” In andere gevallen zal de gemeente onverbiddelijk zijn. Elke schutting die nog geen vijf jaar oud is en langer dan twee meter, moet worden aangepast of afgebroken.