BT betaalt veel minder voor MCI

LONDEN, 22 AUG. De overname van de Amerikaanse telefoonmaatschappij MCI Communications door de Britse branchegenoot British Telecom gaat door nadat de Amerikanen hun oorspronkelijke vraagprijs met een vijfde hebben laten zakken. Met de transactie is nu 11 miljard pond gemoeid, drie miljard pond minder dan eind vorig jaar overeengekomen was.

Dit hebben de ondernemingen vanmorgen meegedeeld. De koers van het BT-aandeel steeg terwijl de waarde van de MCI-coupons sterk daalde.

De overname was de laatste maanden op losse schroeven komen staan nadat bleek dat de pogingen van MCI om een plaats te veroveren op de Amerikaanse markt voor lokale telefonie veel grotere aanloopverliezen met zich meebrachten dan aanvankelijk voorzien was. De onderneming verwacht dit jaar een strop van 800 miljoen dollar, een tekort dat het komend jaar nog verder stijgt. Aandeelhouders van British Telecom eisten na die onthulling dat opnieuw over de vraagprijs zou worden onderhandeld. Ze hadden zware kritiek op BT-topman Ian Vallance die op de aandeelhoudersvergadering vorige maand in Edinburgh werd verweten dat hij “zijn huiswerk niet goed had gedaan”.

Institutionele beleggers zeiden deze week nog dat de overname alleen kon doorgaan als de vraagprijs met eenkwart tot eenderde zou dalen. Analisten voorspelden dat een reductie van niet meer dan vijf tot tien procent haalbaar was.

Met de overname ontstaat nog dit jaar een nieuwe mondiale onderneming die Concert gedoopt wordt. De multinational zal een omzet hebben van 42 miljard dollar en een personeelsbestand van 183.000 mensen die ruim 43 miljoen klanten bedienen in meer dan zeventig landen.

Sinds de privatisering van British Telecommunications in 1984 heeft de onderneming sterk geïnvesteerd in internationale expansie. Met het oog op deregulering en privatisering van continentale Europese markten ging het bedrijf allianties aan in Duitsland, Spanje, Italië, Nederland en Frankrijk. Vorig jaar vormden de Britten een samenwerkingsverband met de Nederlandse Spoorwegen.