Bart de Graaff doet maar wat

Oeverloos, zaterdagavond, Veronica, 23.10-23.45u.

Bart de Graaff begint morgen met zijn eigen talkshow voor Veronica. Het praatprogramma van de Graaff moest anders worden dan dat van de vele collega's in Hilversum die elke week hun eigen gasten mogen ondervragen. Bart nodigt in zijn show Oeverloos gasten uit op een boot die over de Vecht vaart. In tien afleveringen zullen enkele bekende Nederlanders op zijn boot langs komen om ondervraagd te worden over de achtergronden van vooral hun seksleven. “Als ik het zelf maar leuk vind. Dat is het belangrijkste voor mij”, zegt Bart de Graaff. Zelf kondigt hij zijn programma aan als 'Oeverloos gelul'. En dat is het ook.

De Graaff zegt zelf het beste te werken als hij volkomen onvoorbereid zijn gesprekspartners ondervraagd. “Ik doe maar wat. Dat is mijn stijl”, zegt hij. Misschien had hij zich beter wel voor kunnen bereiden, want in de talkshow van Bart gaan de gesprekken overal en nergens over. Zijn eerste gast, de acteur en presentator Huub Stapel, wordt gevraagd of hij niet in het Baywatch wil spelen. Als blijkt dat Stapel het Amerikaanse programma waarin mooie dames drenkelingen uit de zee redden niet kent, stapt Bart over op een ander onderdeel van zijn show: de overmijdelijke steekwoorden. “Auto's?”, vraagt Bart. Ja, daar houdt Stapel wel van. “Mijn record is 285 kilometer per uur op een Spaanse tweebaansweg”, zegt hij trots. Bart is echter alweer bezig met het op het water zoeken naar zijn volgende gast; de RTL-nieuwslezer Jeroen Pauw. “Is er concurrentie tussen het NOS-journaal en het RTL-nieuws”, vraagt De Graaff die nog steeds plannen heeft om volgend jaar een eigen publieke omroep voor jongeren te beginnen. “Ja, die is er zeker”, beantwoordt Pauw de open deur. Echte voorbeelden van 'gemist' nieuws kan Pauw zich niet zo snel voor de geest halen. Dat is ook niet zo belangrijk voor De Graaff. Als er maar gelachen wordt in de show. “Zeg Jeroen, neem jij je vrouw wel eens op de keukentafel?” Pauw heeft dan al enigszins verveeld een sigaret opgestoken. Nee, dat doet Pauw niet. Dan heeft De Graaff nog een kans op een goed gesprek met de race-tweeling Tim en Tom Coronel. Veel meer dan wat schaapachtig gelach komt er niet uit de twee jongens die op waterski's bij Bart's boot zijn beland. “Jullie zijn gek van racen. Zit dat in de familie?”. “Ik denk het ja”, is het eerste antwoord. Even later blijkt waarom de tweeling niet veel te melden heeft. “We houden alleen van racen. We hebben nergens anders tijd voor en we hebben ook nergens anders zin in. Alles moet wijken”, zegt de ene tweeling ook namens de ander.

Het gespreksonderwerp wordt dan poepen en plassen. Of ze wel eens winden laten? Bart in ieder geval wel. “Ik heb eens met een natte wind mijn hele broek vol gescheten”, lacht De Graaff. Huub Stapel kan zich nog een scheet op een terras in Maastricht herinneren. Bart moet zelf nog het hardste lachen om de onderbroekenlol.

De nieuwste talkshow van Veronica moet het vooral hebben van het decor. De plaatjes van de Vecht waarover de boot vaart zijn misschien nog wel het aardigste van de show. Bart's kracht in zijn vorige programma's lag vooral in het op ludieke wijze verrassen van bekende Nederlanders met een paar prikkelende vragen. Maar onvoorbereide gesprekken van soms meer dan tien minuten duren wel erg lang als het niet veel verder komt dan seks, auto's en scheten. Volgende week komen presentratice Christine van der Horst, mr. Abraham Moszkowicz en columnist en filmmaker Theo van Gogh. Mensen die het interessant vinden dat Van der Horst al twee jaar geen vriend heeft, Moszkowicz iedereen wil verdedigen en Theo van Gogh zich wel eens aftrekt moeten dan zeker weer kijken. Maar voor de meeste mensen zal de talkshow het niveau van oeverloos gezwets niet ontstijgen. Zonde van de tijd.

    • Koen Greven